Povodom Dana žena: Održana kampanja ,,Primjeri ženstva i junaštva”

Piše: Objavljeno: 07/03/2022
featured image

Povodom Dana žena, Evropska unija u Crnoj Gori organizovala je kampanju “Primjeri ženstva i junaštva”,u saradnji sa Djevojčicama sa klikerima.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa kazala je da su se danas na panelu predstavile priče hrabrih, dostojanstvenih, odvažnih, snažnih Crnogorki i Evropljanki. Žena koje su bile, kako navodi, borkinje za slobodu, ratnice, dobrotvorke, naučnice i umjetnice.

“Takođe su utabale put nevjerovatnim ženama koje su nam se danas pridružile: Kristina Bačić jedina pilotkinja u Vojsci Crne Gore, Nevena Nikolić prva osoba iz Crne Gore na vojnoj akademiji West Point u SAD, Anđela Knežević, jedina takmičarka u brdsko brzinskim trkama”, kazala je ona.

Popa ističe da borba još nije gotova, dodaje da je borba za jednakim pravima duga i da se za nju moramo boriti svaki dan.

“Napredak je takođe reverzibilan, posebno tokom kriza i ratnih vremena. Muškarci vode ratove, ali žene snose većinu posljedica. Danas posebno želim da odam počast ženama Ukrajine, pogođenim strašnom agresijom i brutalnim ratom, ženama koje pokazuju nevjerovatnu hrabrost”, rekla je.

Ističe da žene u Ukrajini nijesu same, te da EU pojačava svoju podršku Ukrajini i sankcijama Rusiji.

“Podržaćemo ukrajinsku vojsku. Naše države članice raširenih ruku primaju ukrajinske izbjeglice. Zajedno pružamo humanitarnu pomoć svima kojima je potrebna”, poručila je Popa.

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine Natalia Fialka kazala je da su u današnjem svijetu žene aktivno uključene u politički, ekonomski, društveni i kulturni život, ali da trenutne okolnosti i mnogi sukobi u svijetu tjeraju žene da preuzimaju različite uloge.

„U Ukrajini je prije rata sa Rusijom preko 40 odsto žena bilo na rukovodećim mjestima na svim nivoima naše zemlje. Danas vidimo žene koje su aktivno uključene u globalna pitanja, u digitalne inovacje, klimatske promjene, efikasno upravljanje državom“, rekla je Fialka.

Ona je kazala da da žene u Ukrajini imaju veliku ulogu u društvu i da ne brinu samo o porodicama.

Sa druge strane, kako je kazala, mnoge Ukrajinke su prinuđene da napuste svoje domove od neselektivnog granatiranja ruskih bombi.

Prema njenim riječima žena je moćno ljudsko biće i može uraditi apsolutno sve.

Fialka je rekla da je prije rata učestvovala u različitim kursevima, motivaciji i podršci za mlade žene.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content