Potrošačka korpa u martu 801 eura

Piše: Objavljeno: 20/04/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za mart je, prema podacima Monstata, iznosila 801,1 eura, što je 12 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 374,9 eura, a na izdatke za neprehrambene proizvode i usluge 426,2 eura.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u martu ove godine su, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, zabilježili rast od 16 odsto, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge od 8,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

Monstat je objavio i da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za januar ove godine iznosila 803,3 eura, a za februar 809,4 eura.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content