Potpisan sporazum o uplati beneficiranog staža za bivše zaposlene u KAP-u

Piše: Objavljeno: 09/09/2022
featured image

Vlada bi do 5. oktobra trebalo da uplati 192.000 eura Fondu rada za beneficirani radni staž 127 bivših radnika KAP-a, koji u ovom trenutku imaju uslov za penzionisanje – potvrdila je Pobjedi predstavnica bivših radnika Sandra Obradović.

Obradović je, u njihovo ime, početkom nedjelje, sa predstavnicima Ministarstva rada i Fonda rada potpisala sporazum pred Agencijom za mirno rješavanje sporova. Njime je predviđeno da Vlada ovu obavezu izmiri u roku od 30 dana, ali se ona nada da će to ipak biti urađeno ranije.

– Imajući u vidu da bi Vlada trebalo da uplati novac Fondu rada, a ovaj ga dalje uputi Fondu PIO, koji bi trebalo da pripremi 127 rješenja o penzionisanju, nadamo se da će to biti urađeno i prije krajnjeg roka, jer su radnici već devet mjeseci bez primanja – kazala je Obradović Pobjedi.

Time je finalizovan dogovor koji su predstavnici radnika KAP-a postigli u aprilu sa bivšim ministrom ekonomije Jakovom Milatovićem nakon višemjesečnih protesta. Tako će im biti uplaćeni doprinosi za beneficirani radni staž od 2006. do kraja prošle godine kada su, gašenjem proizvodnje u KAP-u, svi ostali bez posla. Tada je saopšteno da će i za ostale radnike, kada po bilo kom osnovu steknu uslov za penziju, važiti ista pravila.

Iz Ministarstva je tada saopšteno da se država obavezala da im poveže staž sa uvećanim trajanjem za rad, i prije i poslije stečaja, čime im se omogućava da steknu uslov za ostvarivanje penzije. Na tome je, kako je rečeno, radio međuresorni tim koji su činili i predstavnici Ministarstva finansija, Fonda rada, Fonda PIO i Agencije za mirno rješavanje sporova. Saopšteno je da je Vlada i ranije u saradnji sa stečajnom upravom regulisala povezivanje staža za mali broj bivših radnika KAP-a, ali da je sada utvrđeno sistemsko rješenje kojim će biti obuhvaćeni svi radnici koji ovo pravo mogu steći do kraja godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content