Potpisan protokol: Dug Instituta smanjuju za iznos koji Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje

Piše: Objavljeno: 01/09/2023
featured image

Foto: Institut Igalo/arhiva

Ministarstvo finansija potpisalo je Protokol o saradnji sa Agencijom za osiguranje depozita (u funkciji stečajnog upravnika nad stečajnim dužnikom Jugobanka a.d. Beograd u stečaju) kojim se regulišu odnosi u vezi sa dugovanjem Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju dr Simo Milošević Igalo prema Jugobanci AD Beograd u stečaju i pokretanje postupka izvršenja.

“Protokol se temelji na namjeri da se dugogodišnji spor riješi mirnim putem, uzimajući u obzir interese i ekonomske mogućnosti uključenih strana, uz puno razumijevanje šireg socijalnog i ekonomskog konteksta, a sve sa ciljem očuvanja sudskih postupaka, odnosno izmirenja međusobnih prava i obaveza, kao i definisanja načina i rokova za izvršenje istih”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Budući da se radi o višedecenijskom sporu, Ministarstvo finansija preduzelo je sve neophodne aktivnosti da se isti riješi u najkraćem roku i da se spriječi mogućnost uvođenja stečaja u Institut.

“Stoga je potpisanim Protokolom predloženo da se dug Instituta dr Simo Milošević Igalo prema Jugobanci AD Beograd, utvrđen pravosnažnom sudskom presudom, umanji za iznos koji Republika Srbija duguje po osnovu stare devizne štednje. Takođe je definisano da Jugobanka a.d. u stečaju izvrši umanjenje iznosa potraživanja od Instituta za 10%. Protokol predviđa i da se posebnim sporazumom, koji će biti potpisan do 30. septembra, dodatno preciziraju svi elementi koji su predmet Protokola”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Podsjetimo, potpisivanju Protokola prethodilo je niz analiza složene situacije u kojoj se nalazi nekadašnji gigant u oblasti zdravstvenog turizma, kao i avgustovski razgovor ministra finansija Aleksandra Damjanovića i ministra finansija Republike Srbije, Siniše Malog, tokom kojeg je dogovoreno da dvije Vlade, u najkraćem roku, usaglase dinamiku i definišu trajni model rješavanja ovog pitanja, piše Pobjeda.

“Odgovornim sagledavanjem kompleksne situacije Instituta, čije je poslovanje urušeno dugogodišnjom politizacijom i neadekvatnim upravljanjem, kao i brzim djelovanjem u okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo finansija, još jednom je potvrdilo da je spremno da rešava zatečene višedecenijske probleme, kao i da je, u otvorenom i partnerskom duhu, na institucionalnom ali i međudržavnom nivou, moguće postići optimalno i održivo rješenje, ukoliko postoji puna spremnost i posvećenost svih uključenih strana”, poručuju iz ovog resora.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content