Potpisan memorandum o obrazovnoj saradnji između Crne Gore i NR Kine

Piše: Objavljeno: 31/01/2024
featured image

Foto: MPNI

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) Anđela Jakšić-Stojanović i ministar prosvjete NR Kine Huai Jinpeng, potpisali su danas u Šangaju Program o obrazovnoj saradnji između Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore i Ministarstva prosvjete NR Kine za period 2024-2027, kao i Sporazum o međusobnom priznavanju visokoobrazovnih isprava.

Kako je saopšteno iz MPNI, program saradnje se odnosi na predškolsko, osnovno, srednje, stručno, visoko i kontinuirano obrazovanje, kao i na oblast nauke i istraživanja.

Posebna pažnja će, kako su naveli, biti posvećena razmjeni učenika, studenata i nastavnog osoblja, zajedničkoj realizaciji naučno-istraživačkih projekata, organizovanju seminara i konferencija, radu na zajedničkim publikacijama u renomiranim naučnim časopisima itd.

“Potpisivanje sporazuma će omogućiti intenzivniju saradnju između crnogorskih i kineskih obrazovnih institucija i otvoriti novi prostor za saradnju u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija”, navodi se u saopštenju.

Ministarka je, dodaju iz ministarstva, u okviru zvanične posjete Šangaju prisustvovala i multilateralnom sastanku u organizaciji Ministarstva obrazovanja NR Kine i Grada Šangaja koji je predstavljao izuzetnu priliku za razmjenu znanja i iskustava u oblasti digitalizacije obrazovnog procesa, ali i osmišljavanju modela za uspostavljanje intenzivnije saradnje kada su u pitanju istraživanja i inovacije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content