Potpisan Granski kolektivni ugovor za pomorce

Piše: Objavljeno: 18/09/2023
featured image

Granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi potpisan je danas, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da ovim Ugovorom Vlada Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore i Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, u skladu sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom, uređuju pojedina prava i obaveze iz radnog odnosa pomoraca, prava i obaveze poslodavca prema pomorcu, kao i međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

“Ugovori su propisani standardni uslovi koji se primjenjuju na sve pomorce ukrcane na brodovima crnogorske državne pripadnosti, a plove u međunarodnoj plovidbi. Dakle, u ovom momentu, to su pomorci na brodovima Crnogorske i Barske plovidbe koje su, kao što vam je poznato, u većinskom vlasništvu Države”, istakao je Ibrahimović.

Iz ministarstva podsjećaju da je zaključivanje ovog granskog ugovora prepoznato kao potreba i Strategijom razvoja pomorske privrede za period 2020. – 2030. godine, a sve u cilju unapređenja radno-pravnog statusa crnogorskih pomoraca.

Tokom pripreme Granskog kolektivnog ugovora, kako su dodali iz ministarstva, odvijala se intenzivna saradnja između predstavnika tog vladinog resora sa Unijom poslodavaca Crne Gore i Samostalnim sindikatom radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kao i crnogorskim brodarskim kompanijama, koje posjeduju četiri broda na kojima plove posade od po 24 pomorca.

“Iskazujem očekivanje kao resorni ministar da će brodarska društva na najbolji mogući način obezbijediti punu primjenu odredbi Ugovora i da ćemo na taj način zajednički doprinijeti poboljšanju radno-pravnog statusa naših pomoraca”, zaključio je Ibrahimović.

Granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi potpisali su predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica i Agim Mila, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore.

Današnjem potpisivanju prisustvovali su i izvršni direktori dvije crnogorske brodarske kompanije AD “Crnogorska plovidba” Slobo Pajović i AD “Barska plovidba” Mirsad Tršić sa saradnicima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)