Potencijali za održivi razvoj Buljarice: “Svijet koji savremeni turisti sanjaju”

Piše: Objavljeno: 26/11/2023
featured image

Razgovor između lokalnog stanovništva paštrovačke regije, donosioca odluka i nezavisnih eksperata organizovan je juče u Buljarici. Uprkos prirodnoj drami kiše i vjetra koja se odigravala iznad močvare i mora, učesnici događaja razmjenjivali su ideje u toploj atmosferi Montebay vile u neurbanizovanom dijelu Buljarice. Osim razmjene ličnih utisaka i doživljaja ovog kraja, učesnici su imali priliku da uplove u njen krajolik kroz fotografije – prozore u prirodne i kulturološke ljepote ovog prostora, ali i isprobavajući autentičnu lokalnu kuhinju, ili preselivši se u svijet crnogorskih brdskih krajolika opisanim u knjigama buljaričanke Jasenke Lalović, koje su za sve prisutne čitale glumice Dubravka Drakić i Ivana Mrvaljević, uz tihu pratnju džez trija.

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) je u Buljarici organizovalo ovaj događaj pod nazivom ,,Potencijali za održivi razvoj Buljarice: Razgovor sa lokalnim stanovništvom”, sa ciljem otvaranja prostora za pokretanje dijaloga između lokalnog stanovništva, nezavisnih eksperata iz različitih oblasti i donosioca odluka u vezi sa potencijalima, preprekama i rješenjima za razvoj Buljarice kao očuvanog prirodnog i kulturnog bisera crnogorskog primorja.

Osim produktivnih diskusija i izlaganja od strane eksperata koji su iz različitih uglova pristupili konceptu održivog razvoja, predstavljeni su i lokalni biznisi ,,Wild Orange – Hide and eat” i ,,Mahakala retreats” čiji rad podržava očuvanje prirodne i kulturne baštine Buljarice i turiste edukuje o njenim posebnostima. Premijerno je prikazan i kratki animirani film ,,Kernja”, nastao u koprodukciji CDE i DOK Produkcije. U posebnom dijelu umjetničkog programa učestvovale su spisateljica i autorka trilogije ,,Brda od pelina“, Jasenka Lalović, kao i glumice Ivana Mrvaljević i Dubravka Drakić koje su čitale odlomke iz knjiga već pomenute trilogije, čija je radnja većim dijelom vezana za paštrovački kraj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content