Poslije 70 godina otvorena prva prodavnica pića u Saudijskoj Arabiji

Piše: Objavljeno: 25/01/2024
featured image

Foto> Ilustracija, Pixabay

Prodavnica pića otvorena je u Saudijskoj Arabiji prvi put poslije više od 70 godina. To je dalji korak u društvenoj liberalizaciji u tom nekada ultrakonzervativnom kraljevstvu koje je dom najsvetijih mjesta Islama.

Iako samo za nemuslimanske diplomate, prodavnica u Rijadu je otvorena u vrijeme kada uporni prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman nastoji da od tog kraljevstva napravi turističku i poslovnu Meku u okviru postepenog odvikavanja njene privrede od sirove nafte, prenosi rtcg.me.

Međutim, ostaju izazovi kako u vezi sa prinčevom međunarodnom reputacijom poslije ubistva kolumniste “Vašington posta” Džamala Kašogija 2018. godine, tako i s konzervativnim islamskim običajima koji su decenijama vladali pješčanim prostranstvima.

Prodavnica pića je pored supermarketa u Diplomatskoj četvrti Rijada – rekao je diplomata koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o toj temi veoma osjetljivoj u Saudijskoj Arabiji. Diplomata je prošetao radnjom u srijedu, opisujući je kao sličnu luksuznoj “Duty free” radnji na tamošnjem velikom međunarodnom aerodromu.

U prodavnici su za sada žestoka alkoholna pića, vino i samo dvije vrste piva, rekao je diplomata. Prodavci od kupaca traže diplomatske legitimacije i da ne koriste mobilne telefone, rekao je diplomata.

Otvaranje prodavnice poklapa se s vijestima o novim pravilima koja od ponedjeljka regulišu prodaju alkohola diplomatama da bi se “suzbio nekontrolisan uvoz diplomatskim pošiljkama”.

Godinama su diplomate mogle da uvoze alkohol preko specijalizovane službe, a oni koji nisu imali tu mogućnost kupovali su alkohol od krijumčara ili ga sami pravili kod kuće.

Američki Stejt department upozorava da se oni koji su uhapšeni i osuđeni zbog konzumiranja alkohola, mogu suočiti s “dugotrajnim zatvorskim kaznama, visokim novčanim kaznama, javnim bičevanjem i deportacijom”.

Pijenje alkohola se u islamu smatra “haramom” – zabranjenim. Saudijska Arabija je jedna od retkih zemalja svijeta sa zabranom alkohola, pored svog suseda Kuvajta i Šardže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Saudijska Arabija je zabranila alkohol početkom 1950-ih. Tadašnji kralj Abdulaziz, monarh-osnivač Saudijske Arabije, zaustavio je prodaju pića zbog slučaja 1951. godine kada je jedan od njegovih sinova, princ Mišari, pijan sačmaricom u Džedi ubio britanskog vicekonzula Sirila Usmana.

Poslije iranske Islamske revolucije 1979. i militantnog napada na Veliku džamiju u Meki, vladari Saudijske Arabije su ubrzo dodatno prihvatili vehabizam – ultrakonzervativnu islamsku doktrinu nastalu u tom kraljevstvu. To je dovelo do strogog razdvajanja polova, zabrane vožnje ženama i drugih mjera.

Pod princom Muhamedom i njegovim ocem, kraljem Salmanom, kraljevstvo je otvorilo bioskope, dozvolilo ženama da voze i organizovalo velike muzičke festivale. Ali, politički govor i neslaganje s vlašću ostaju strogo kriminalizovani, potencijalno pod prijetnjom smrtne kazne.

Dok se Saudijska Arabija priprema za futuristički gradski projekat pod nazivom “Neom” od 500 milijardi dolara, kružwe izveštaji da bi alkohol mogao da se služi u tamošnjem odmaralištu na plaži.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content