Poskupila nafta na međunarodnim tržištima

Piše: Objavljeno: 15/04/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 86 dolara, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala rekordnu potražnju u ovoj godini zahvaljujući oporavku u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 46 centi i iznosila je 86,57 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 82,79 dolara.

Trgovce je danas ohrabrila prognoza IEA-e da će potražnja za naftom u ovoj godini rasti za dva miliona barela dnevno i dostići rekordnih 101,9 miliona, najvećim dijelom zahvaljujući oporavku kineske potrošnje nakon ukidanja covid mjera, prenosi seebiz.

Nešto više od polovine rasta potražnje trebalo bi da otpada na mlazno gorivo.

Ponuda bi do kraja godine, prema procjenama agencije, trebalo da se smanji za 400 hiljada barela dnevno, s obzirom na očekivano povećanje snabdijevanja iz nezavisnih proizvođača za milion barela dnevno i smanjenjog snabdijevanja iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) za 1,4 miliona barela dnevno.

OPEC je procijenio u četvrtak da bi se potražnja tokom ljeta mogla smanjiti ako podignute kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ometu uobičajenu ljetnu sezonu vožnje, a rafinerije u Kini ne pojačaju nabavku nafte.

Podršku cijenama pružio je i slabiji dolar nakon izvještaja Ministarstva rada koji je pokazao osjetno usporavanje inflacije u SAD-u u martu, podstaknuvši nadu da bi centralna banka mogla završiti ciklus kamatnih stopa.

Slabiji dolar podstiče potražnju za naftom budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak cijena barela korpe nafte njegovih članica pala 1,13 dolar, na 87,77 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content