Porođaj u četiri opštine nije bezbjedan

Piše: Objavljeno: 27/02/2024
featured image


Porođaji u domovima zdravlja u Ulcinju, Plavu, Rožajama i Mojkovcu nijesu bezbjedni, treba usvojiti politike za smanjenje stope carskog reza i povećati broj individualnih porođajnih sala, ali i poboljšati spremnost za hitne slučajeve, uključujući reanimaciju novorođenčadi.

To su samo neki zaključci i preporuke iz procjene kvaliteta bolničke njege majke i novorođenčadi, koja je po treći put sprovelo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz stručnu pomoć međunarodne fondacije CURATIO.

Procjenom je utvrđeno je da je u crnogorskim bolnicama ostvaren napredak, ali da ovu oblast treba dodatno unapređivati.

U analizi, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da je utvrđeno da je ostvaren dobar napredak u sprovođenju niza djelotvornih perinatalnih tehnika. To se, prije svega, odnosi na promovisanje kontakta koža na kožu, ranog dojenja i boravka majke i bebe u istoj prostoriji…

Procjena je pokazala trend smanjenja nedjelotvornih praksi, ali i da su preduzeti prvi koraci ka podsticanju nehorizontalnih položaja i prisustva partnera/pratioca tokom porođaja. U izvještaju piše da postoji dobar kvalitet bolničkih sistema podrške, dostupnost osnovne akušerske i neonatalne opreme, ljekova i materijala, visokokvalifikovano medicinsko osoblje, korišćenje odgovarajućih dijagnostičkih kriterijuma i principa prilikom upravljanja raznim komplikacijama i patološkim stanjima kod porodilja i novorođenčadi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content