Poreska inspekcija: 440 prekršajnih naloga, 18 privremeno zatvorenih objekata

Piše: Objavljeno: 30/08/2023
featured image

Foto: UPC/arhiva

U periodu od 1. maja do 27. avgusta 2023. godine poreski inspektori su izvršili 3.987 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika. Utvrđene su nepravilnosti kod njih 339 i po tom osnovu je izdato 440 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.391.800 eura.

Ove nepravilnosti se odnose na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje PDV-a, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije.

,, Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 1.036.268 eura, od čega je naplaćeno 722.268 eura ili 70%. Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima)”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 18 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Predmet intenzivnih kontrola poreskih inspektora tokom ljetnje turističke sezone i dalje su opšta poreska registracija, podnošenje poreskih prijava, evidentiranje prometa, uplata pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama. Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

Dodaju da građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete poslati na mail adresu upravaprihoda@tax.gov.me radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content