Popović Samardžić: Ministri zdravlja ne ostvaruju obećanja, nemamo servis po mjeri građana

Piše: Objavljeno: 10/02/2024
featured image

Foto: rtcg.me

U poslednje tri godine, funkcioneri u zdravstvu su mnogo obećavali ali vrlo malo je urađeno, ocijenila je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

Ona je u jučerašnjoj emisiji “Link” na Radiju Crne Gore pričala o učincima konferencije “Servis po mjeri građana” koju su organizovali i na kojoj su osim rezultata čelnika u zdravstvu govorili i o primjerima dobre medicinske prakse gdje su pohvalili Dom zdravlja Tivat.

Funkcioneri da budu odgovorniji, pod lupom njihov rad 

Popović Samardžić je tokom gostovanja u emisiji rekla da treba najzad da se krene sa malo odgovornijim pristupom.

“Ako pratite obećanja i u kom stepenu se ispunjavaju, stavljate do znanja funkconerima da ih pratite i da ne očekujete puku priču koja djeluje utješno, već da želite pratiti rezultate i da im želite biti partneri”, navela je ona.

Rekla je da uvijek mogu pomoći u logističkom smislu, ali i da će uvijek preispitivati obećanja koja su data.

“Mora da se osigura odgovornost javnih funkcionera i transparentnost o kojoj toliko govorimo, a to ne postižemo. Ajde da napravimo analizu što funkcioneri govore tokom mandata. Vrlo je malo ostvarenog, a mnogo je obećano, a i zdravstveni sistem nije po mjeri građana. To može biti posljedica načina na koji se imenuju neki ministri, jer kad analiziramo rad Dragoslava Šćekića i Jelene Borovinić Bojović vidimo da oni plan rada stvaraju u hodu. Ne dolaze sa planom nego se on stihijski stvara u hodu, ali bez neophodnog prethodnog znanja”, ukazuje Popović Samardžić.

Kaže da su nesvjesni dimenzije problema, te da su građanima obećane tri bolnice u Radanovićima, Podgorici i Pljevljima ali da ne postoji ni plan ni aktivnost na tom polju.

“Projekat brže do ljekara mi se dopada ali ne vidim da se nešto radi. Izabrani ljekari kažu da u odnosu na 2018. godinu imaju manje uvida u stanje pacijenata jer imaju dva sistema – jedan kod izabranog ljekara drugi u KCCG”, navodi Popović Samardžić.

Istakla je da bi sve bilo bolje da je organizacija rada dobra i da imamo dobre protokole.

“Izabrani ljekari su ogroman resurs i oduzimamo im pravo da budu ljekari, da se bave pacijentima i to je sad teže ispraviti nego ranije. Ali se mora krenuti u tom pravcu. Moramo da ulažemo u naš kadar i da ne dozvolimo da ne vide perspektivu u svojoj zemlji”, istakla je Popović Samardžić.

Novi mamograf u Tivtu do kraja godine

Pohvalila je rad doma zdravlja Tivat, a direktorica te ustanove Danica Stevović rekla je da je tajna u dobroj komunikaciji među kolegama, i dobroj organizaciji posla.

Stevović je jedini izabrani doktor za djecu u Tivtu , ali kaže da uživa u svom poslu te da sa djecom radi skoro 20 godina.

“Nadam se da ćemo unaprijediti zdravstvenu uslugu što ranije nijemo imali prilike. Prema sistematizaciji imamo tri ljekara za djecu a realnost je da nam treba više. Imamo dosta turista i ljudi iz inostranstva, a ja sam jedini izabrani pedijatar. Imamo šest timova za odrasle i u ambulanti još jedan tim. Minimum dva tima nam nedostaju ali zainstereosvani su mladi ljekari i nadam se da će nam biti lakše” ističe Stevović.

Kažu da planiraju da se rekonstruišu Dom zdravlja dio po dio i privodeo kraju obnovu laboratorije.

Nabaviće i mamograf do kraja godine.

“Prevencija je jako važna pa će hotel Rigent da nam pomogne sa donacijama. Da bismo nabavili kvalitetan aparat, potrebno je puno novca jer je jako skup ali do kraja godine se nadam tome da ćemo ga dobiti”, ističe Stevović.

Kazala je da nije zadovoljna obuhvatom MMR vakcinom jer je on u toj opštini 13, 5 odsto, što nije dobro ali je bolje nego ranije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content