Popisano više od 564.000 građana, prekid ugovora za 16 popisivača

Piše: Objavljeno: 18/12/2023
featured image

Iz Monstata su kazali da je proteklih dana zabilježena teža nepravilnost u procesu popisivanja, kako kod popisivača tako i kod instruktora, a odnosi se na korišćenje “piši briši” olovaka.

“Uslijedio je raskid ugovora sa jednim instruktorom i 16 popisivača zbog korišćenja istih, a dalje kontrole su u toku”, navodi se u saopštenju. 

Takođe su naveli da podržavaju nadležne organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i sankcionišu svaku lošu namjeru ukoliko se ista utvrdi.

“Osuđujemo zloupotrebu objave identiteta osoba u vezi sa ovim slučajem i nepoštovanje principa povjerljivosti u dijelu čuvanja podataka koja su se u postupku saznala. Naglašavamo da ovaj slučaj ni na jedan način ne može da ugrozi dalji proces popisivanja, tim prije sto je Uprava za statistiku dodatno pojačala kontrole kao i zbog činjenice da državni instruktori Uprave za statistiku profesionalnim i odgovornim radom, svakodnevno kontrolišu rad instruktora i popisivača, provjeravajući popisne listiće i vjerodostojnost podataka na njima. Sva angažovana lica u popisu koja vrše popisne aktivnosti u suprotnosti sa Zakonom snosiće zakonsku odgovornost. Zbog svega navedenog, molimo građane i javnost na razumijevanje i informišemo ih da je Uprava za statistiku preduzela sve aktivnosti i uspostavila dodatne mehanizme kontrole u cilju zaštite njihovih podataka, što je u skladu sa preporukama Agencije za zaštitu ličnih podataka. U cilju blagovremenog i potpunog popisivanja, pozivamo građane da svojom zainteresovanošću doprinesu procesu, kontaktirajući info centar Uprave za statistiku ili opštinsku popisnu komisiju u slučaju da ih popisivači još uvijek nijesu posjetili”, zaključeno je u saopštenju Monstata.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content