Popa: Obaveza ohrabriti žene da iskoriste talenat i potencijal

Piše: Objavljeno: 26/01/2022
featured image

Naša je obaveza da ohrabrimo i pomognemo ženama da iskoriste svoj talenat i kompetencije i oslobode svoj potencijal, poručila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja se pridružila kampanji Investiciono-razvojnog fonda “Ona pokreće biznis”.

Ambasadorka Popa je kazala da bi to koristilo ne samo ženama, već i društvu u cjelosti i najavila podršku Evropske unije.

“Kroz predstojeću šemu grantova EU, preduzetnicama ćemo dati priliku da ojačaju svoje kompetencije i promovišu samozapošljavanje i startapove. EU će finansirati aktivnosti koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta, poboljšanje razvoja proizvoda i usluga, povećanje prodaje, izvoza i vještina kompanija u vlasništvu žena”, saopštila je Popa.

Kako navode u saopštenju IRF-a, Popa je istakla da u Crnoj Gori postoji paradoks i po tom pitanju se mora nešto uraditi, piše rtcg.me.

“Žene čine više od polovine ukupnog stanovništva i ima više studentkinja na osnovnim, specijalističkim i master studijama. Međutim, manje od jedne četvrtine preduzeća su u vlasništvu žena. Žene čine manje od jedne trećine startap preduzetnika u zemlji. Žene čine većinu nezaposlenih”, kazala je ambasdorka Popa.

Ona je saopštila da rade i na drugim preduslovima za procvat ženskog preduzetništva, te jačaju princip “jednake plate za jednak rad”, bave se nejednakom podjelom odgovornosti kada je riječ o njezi i staraju se da djevojke i mlade žene budu podjednako prisutne u studijama IKT i razvoju digitalnih vještina.

“Znam da započinjanje posla može biti izazovno, čak i u savršenim uslovima, bez pandemije i inflacije. Ali znam i to da mogu računati na vašu hrabrost i posvećenost. Pobijedićete u ovoj borbi za jednakost, za dobrobit svih. Tu smo da vas podržimo na svakom koraku”, poručila je Popa.

U okviru kampanje “Ona pokreće biznis“, raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditni linija za žene u biznisu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content