Ponudili pomoć u reformi ZZZ i Inspekcije rada

Piše: Objavljeno: 31/08/2023
featured image

Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović sastao se juče sa delegacijom Savezne Republike Njemačke na čelu sa državnom sekretarkom i poslanicom Anette Kramme. Tema sastanka bila je saradnja dvije države, pri čemu su posebno akcentovane tri teme: reforma Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, reforma Inspekcije rada i jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga.

Delegacija Savezne Republike Njemačke ponudila je Crnoj Gori stručnu pomoć i podršku u predstojećim reformama, a naročito u reformi ZZZCG.

Crna Gora sa Saveznom Republikom Njemačkom je potpisala nekoliko sporazuma koji definišu odnose dvije države, a značajna je i podrška organizacije Help koja je u Crnoj Gori prisutna već više od dvadeset godina.  

Ministar Adrović je izrazio zahvalnost Saveznoj Republici Njemačkoj na podršci u procesu integracija u EU, izrazivši očekivanje da će se u narednom periodu proces integracija ubrzati, pri čemu će, kako je rekao, podrška zapadnih partnera biti od izuzetnog značaja.   

Državna sekretarka Anette Kramme je kazala da je izuzetno značajno da Crna Gora dobije stabilnu i proevropsku vladu, pri čemu se očekuje da Crna Gora nastavi da posvećeno radi na ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkih poglavlja.

Ministar je kazao da je socijalni dijalog u Crnoj Gori na zavidnom nivou, što između ostalog, potvrđuje i potpisani Opšti kolektivni ugovor, kao i niz granskih ugovora.

Kada je riječ o Inspekciji rada, ministar je istakao da se nakon sagledavanja aktuelnih dešavanja na tržištu rada pojavila nedoumica o tome da li da se ona vrati u djelokrug rada Ministarstva ili da ostane u okviru Uprave za inspekcijske poslove, o čemu će odlučivati novo rukovodstvo.  

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content