Poništena prodaja autoprevoznog preduzeća “Simon vojaž”

Piše: Objavljeno: 09/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Novi stečajni upravnik beranskog autoprevoznog preduzeća Simon vojaž, Lado Šekularac, poništio je prodaju ove kompanije i stečajni postupak vratio na početak.

On je Portalu RTCG kazao da je takvu odluku donio kako bi se postigla veća cijena za cjelokupnu imovinu ove kompanije, od one koje je bila na posljednjoj licitaciji.

“Preduzimajući sve radnje u skladu sa zakonom, donio sam odluku da se prodaja poništi, kako bi se objavio novi oglas i postigla veća cijena, koja bi omogućila namirenje svih radničkih potraživanja” – rekao je Šekularac.

On je dodao da u skladu sa zakonom preduzima sve radnje kako bi na adekvatan način zaštitio imovinu, “a što za konačan cilj ima što veći procenat namirenja svih potraživanja povjerilaca”.

“Izvršen je novi popis imovine i firma Viktoria ekspres više nije zakupac Simon vojaža. Na odluku o poništenju prodaje, zainteresovano lice ima pravo prigovora stečajnom sudiji” – rekao je Šekularac.

Bivši radnici nekadašnjeg najvećeg autoprevoznog preduzeća na sjeveru Crne Gore, beranskog “Simon vojaža”, ranije su zatražili da se preispita proces stečaja u ovoj kompaniji, kao i to kako je cijena, tokom šest licitacija, sa 2,3 miliona, pala na svega 704 hiljade eura, za cjelokupnu imovinu.

Oni tvrde da samo autobuska stanica, sa zemljištem oko nje, u najužem dijelu grada, vrijedi višestruko više.

“Mi smo poslije dešavanja u Privrednom sudu i hapšenja našeg stečajnog upravnika, angažovali advokata u Podgorici, i preko njega tražimo da se ispita da li je bilo nezakonitosti još prilikom uvođenja stečaja, i kasnije u sprovođenju stečajnih radnji” – kazao je Portalu RTCG predstavnik radnika Nenad Radičević.

Stečaj u najvećoj autoprevoznoj kompaniji na sjeveru države uveden je u aprilu prošle godine, nakon što su radnici prije toga godinu dana štrajkovali i tražili da im se isplate zarade i druga potraživanja za pune dvije godine.

Zbog neisplaćenih potraživanja na osnovu prodatih karata na biletarnici autobuske stanice, protestvovali su i prevoznici iz Crne Gore i Srbije, koji su do tada koristili stanične usluge.

Predstavnik prevoznika Slobodan Veljić, vlasnik beranskog “Veljić prevoza”, kazao je da se njihova potraživanja kreću od 250 do 300 hiljada eura.

“Mi smo bojkotovali usluge autobuske stanice u strahu da nam taj novac nikada neće biti isplaćen. Čim neko sa bankarskim garancijama preuzme autobusku stanicu, mi ćemo početi da ulazimo na perone, jer je i nama u interesu da se to riješi, i da ne ostavljamo i ne primamo ptunike po ulicama” – rekao je Veljić za naš portal.

Autobuski kolaps na ulicama u blizini autobuske stanice traje već dvije godine, a nedavno su i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, odnosno Direkcije za drumski saobraćaj, o tome razgovarali rukovodstvom Opštine Berane. Sa tog sastanka je poručeno da će problem biti ubrzo riješen.

Iz firme Viktorija ekpres, koja je bila partner bivšoj stečajnoj upravi i iz koje tvrde da su za 710 hiljada eura kupili Simon vojaž, kazali su da će iskoristiti pravo žalbe na poništenje prodaje.

“Mi smo angažovali advokata i sigurno ćemo pokrenuti postupak kako bi spriječili poništenje prodaje. Mi smo već uplatili polovinu tog iznosa. Preostalo je bilo da uplatimo drugu polovinu i da formalno preuzmemo firmu. Dešavanja sa hapšenjem bivšeg stečajnog upravnika prekinula su taj postupak, ali mi imamo sve ovjereno” – kazao je za Portal RTCG predstavnik te firme, Slobodan Đuričanin.

Beransko autoprevozno preduzeće Simon vojaž nastalo od nekadašnjeg Jugoprevoza, odnosno Ivangradprevoza, koji je bilo među najjačima u bivšoj Jugoslaviji. Poslije zapadanja u krizu, 2004. godine uveden je prvi stečaj i preduzeće godinu kasnije prodato mješovitoj firmi Simon vojaž.

Ta firma je odmah rasprodala kamionski vozni park i samo od toga povratila sva uložena sredstva. Nastavila je da radi sa stotinu radnika, a onda i ona počela da posustaje i ukida linije, kada su prije dvije godine radnici i započeli štrajk.

U Specijalnom tužilaštvu vodi se istraga protiv bivšeg vlasnika Simon vojaža, Mehmeda Adrovića, visokog funkcionera demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednika lokalnog odbora te partije u Petnjici.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content