Poljska vlada smanjuje školsko gradivo

Piše: Objavljeno: 28/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Nova poljska vlada želi da smanji školsko gradivo za oko 20 odsto, smatrajući da su nastavnici i učenici preopterećeni obimnim nastavnim programom.

Ministarka obrazovanja Barbara Novacka je tokom posjete školi u gradu Mislovice rekla da se konsultuje sa stručnjacima o tome kako da se smanji nastavni plan i program, koji bi počeo da se primjenjuje u srednjim školama od naredne školske godine, 1. septembra.

Smanjenje količine gradiva bi ,,omogućilo nastavnicima i učenicima da obrađuju gradivo mirnije i detaljnije, što bi rezultiralo efikasnijim obrazovanjem”, saopštilo je Ministarstvo prosvjete, prenosi rtcg.me.

Izmjene nastavnog plana za predmete istorije i književnosti, međutim, izazvale su negodovanje opozicionih političara, koji između ostalog kritikuju izbacivanje dijela poljskog pape Jovana Pavla Drugog, kao i zločina ukrajinskih nacionalista nad poljskim civilima u Drugom svjetskom ratu, prenosi Gardijan.

Obrazovanje je jedna od nekoliko oblasti u kojima novoizabrana vlada Donalda Tuska nastoji da sprovede reforme poslije osmogodišnje vladavine desničarske partije Pravo i pravda (PiS).

Poljski učenici su tokom proteklih 20 godina bilježili napredak na PISA testiranju, a prema najnovijiim rezultatima tog programa Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kojim se procjenjuju znanja i vještine iz matematike, čitanja i prirodnih nauka, Poljska je iznad prosjeka.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content