Pokušaj medijacije 31. avgusta: Spor oko dragulja čija je vrijednost veća od crnogorskog budžeta pred sudom u Kotoru

Piše: Objavljeno: 22/08/2023
featured image

Kome će pripasti preko 28 kilograma poludragog kamena – opala koji je u Crnoj Gori duže od deceniju, odlučiće Sud u Kotoru, objavio je RSE.

Opal je zaplijenjen od dva lica sa južnoafričkim pasošima marta 2012. Proglašen je državnom imovinom i smješten u trezor Centralne banke Crne Gore. Bilo je to u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Tamo su dočekali i promjenu vlasti avgusta 2020.

Nove vlasti odlučile su da prodaju dragulje, ali je u tome zaustavio kotorski Sud, do okončanja postupka, koji su pokrenula lica od kojih je zaplijenjen i čiji advokat tvrdi da vrijede oko tri milijarde eura.

Opal je po hemijskom sastavu mineraloid, a pripada grupi dragog kamenja.

Kako su dragulji stigli u Crnu Goru

Kolekciju opala su preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. donijeli Robert Fenjek i Antoni Vernon Strelenskijužnoafrički državljanini (Anthony Vernon Strelensky),

Kasnije se ispostavilo uz kršenje carinskih propisa.

Međutim, javnost je za njih saznala godinu kasnije, kada su Fenjek i Strelenski prijavili policiji Branka Ćupića, vlasnika budvanskog hotela “Belvi” optužujući ga da im je na “prevaru uzeo dragulje”.

Policiji su ispričali da ih je Ćupić 2011. sačekao na podgoričkom aerodromu, gdje su “zaobišli carinu” i poveo u s hotel kao njegove goste a dragulje ostavio u hotelskom sefu.

Kada je Ćupić po njihovim tvrdnjama, godinu kasnije odbio da im vrati dragulje prijavili su ga policiji.

Nakon prijave policija je zaplijenila dragulje, a podgorički Osnovni sud ih, u septembru 2012., trajno oduzeo jer su, kako piše u rešenju, unijeti mimo carinskih propisa što je krivično djelo.

S obzirom na elemenat krivičnog djela prilikom unosa opali su postali državno vlasništvo i završili u sefu Centralne banke Crne Gore.

Osim što su im oduzeti dragulji Ćupić, Fenjek i Strelenski su prekršajno kažnjeni sa po 4.000 u aprilu 2013. Presudu je izrekao podgorički Sud za prekršaje.

Postupci pred crnogorskim sudovima

Od tada Fanjek i Strelenski pokušavaju pokretanjem sudskih postupaka da povrate dragulje.

Postupke su pokretali i od njih odustajali pred sudom u Podgorici u dva navrata 2014. i 2019. i u Nikšiću 2017. godine.

Poslednju tužbu protiv Crne Gore su predali kotorskom Sudu 9. januara ove godine.

Na njihov zahtjev taj Sud je donio i privremenu sudsku mjeru kojom je državi zabranjeno da otuđi opal.

“Tužioci traže povraćaj oduzetih opala. Predmet je u pokušaju da se riješi mirnim putem, upućen na medijaciju, koja je zakazana za 31. avgust 2023.”, naveo je za RSE sudija Veljko Bulatović.

Suprotstavljene strane uoči spora

Crnu Goru na kotorskom Sudu zastupa Zaštitnica pravnih interesa države Bojana Ćirović, koja je za RSE rekla da tužioci traže i nadoknadu štete jer smatraju da je iz kolekcije nestalo oko pet kilograma opala:

“Tužioci traže da sud utvrdi povredu prava na mirno uživanje imovine (opala), povraćaj oduzete kolekcije, naknadu štete zbog oštećenja opala zbog nemarnog čuvanja od strane države, naknadu štete na ime nestalih pet kilograma, i naknadu štete u vidu izmakle dobiti”.

Potvrdila je da će učestvovati u postupku medijacije.

Fanjeka i Strelenskog pred kotorskim sudom zastupa advokatska kancelarija Prelević.

Iz te kancelarije RSE je rečeno da je država 2012. od njihovih klijenata nezakonito konfiskovala kolekciju crnog opala visokog kvaliteta, ukupne težine 33 kilograma:

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content