Poezija živi: Novosadski književnici predstavili nove zbirke poezija na Sajmu knjiga

Piše: Objavljeno: 12/05/2024
featured image

Foto: Mediabiro

Drugi dan Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja protiče u znaku poezije, za šta su se pobrinuli nagrađivani književnici iz Društva novosadskih književnika.

Promociju svoje nove knjige poezije “U lavirintu” imao je predsjednik Vlade Vojvodine, književnik, Igor Mirović, koji je istakao značaj ovakve kulturne saradnje sa Crnom Gorom.

“Cijenim napor izdavača iz Crne Gore, Srbije i drugih zemalja da podgoričkoj čitalačkoj publici približe sva izdanja od minule godine. Važno je da se razmjenjuju knjige, kulturni sadržaji, da se prožimaju stvaraoci i međusobno prožimaju kulturni obrasci, da se upoznajemo sa onim što je kulturna scena u Podgorici i Crnoj Gori, ali i da se crnogorska kulturna scena i crnogorsko izdavaštvo upoznaje sa onim što se dešava u Srbiji. Veoma mi je drago što sam imao prilike da nastupim danas kao gost Sajma sa svojom novom knjigom U lavirintu. Vjerujem da ću probuditi interesovanje čitalaca i u Crnoj Gori,” naveo je Mirović.

Veliko zadovoljstvo što je i ove godine uzeo učešće na Sajmu knjiga i ovom prilikom predstavio svoju novu knjigu pjesama “Na stubu Jerusalimskom” izrazio je i pjesnik Selimir Radulović, dobitnik nagrade “Meša Selimović”.

“Obično se kaže da živimo vrijeme kraja knjiga i biblioteka, ali o tome se priča već sto, dvjesta godina. Ovakve manifestacije u dobroj mjeri demantuju te priče, one ovjeravaju onaj narativ da je knjiga ključ od svake normalne evropske kuće i time ključ i od naše kuće. Dok smo bili sa knjigom ličili smo na biće, bez njih na nebiće,” kazao je Radulović.

Da poezija i te kako živi i danas posvjedočio je i pjesnik Nenad Šaponja, dobitnik nagrade „Laza Kostić” i nosilac priznanja „Stevan Pešić”, „Teodor Pavlović” i „Kočićevo pero“.

“Vrlo sam počastvovan što sam gost ovogodišnjeg sajma kao pjesnik. Moja knjiga “Psihologija gravitacije” je dobila četiri nagrade, ali nisu nagrade bitne, bitno je da imate čitaoce koji prepoznaju onaj smisao, a on je u poeziji najtananiji od sve moguće ljudske komunikacije. Tu su izoštreni emocija, metafizika, nešto što vas boli, nešto što vas podiže,” naveo je Šaponja.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content