Podrška zapošljavanju OSI: Počeo projekat „Unaprjeđenje radnih kvalifikacija i provećanje šansi za zaposlenje i samozaposlenje NEET mladih”

Piše: Objavljeno: 15/03/2022
featured image

Invalid or disabled young business woman person sitting wheelchair working office desk computer

Projekat „Unaprjeđenje radnih kvalifikacija i provećanje šansi za zaposlenje i samozaposlenje NEET mladih“, počeo je danas, čija će implementacija trati 10 mjeseci.

Projekat realizuje nevladina organizacija „Podrška osobama sa invaliditetom“, koja za cilj ima sticanje ekonomske samostalnosti kroz četvoromjesečnu edukaciju i unapređenje radnih sposobnosti 15 NEET mladih i mladih lica sa invaliditetom na radnom mjestu Online administrator/ka.

Ovim projektom, oni dobijaju sadržajniji i kvalitetniji život kroz sticanje ekonomske samostalnosti u vidu petomjesečnog zaposlenja tokom projekta (dva polaznika), a za ostale polaznike preporuku kod drugih poslodavaca, putem intervjua, povezivanja i umrežavanja, da obave praksu i da se zaposle.

Projekat se realizuje u okviru projekta „WB&T for EmploYouth“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi NVO Prima sa partnerima Fondacija Ana i Vlade Divac (Srbija), Omladinski savez Kruševo (Sjeverna Makedonija), Partners Albanija – za promjene i razvoj (Albanija) i Fondacija volontera zajednice (Turska).

Ciljna grupa su NEET mladi i mlada lica sa invaliditetom iz Glavnog Grada, gradske opštine Golubovci, Tuzi i iz lokalne i šire društvene zajednice.

Projektnim aktivnostima je predviđeno da radionice budu interaktivne, omogućavajući lako usvajanje znanja kroz teorijsku elaboraciju tema i praktičnih vježb,i koristeći konkretne primjere.

Na ovaj način učesnici će sticati relevantne informacije koje im trebaju za dalje profesionalno usavršavanje.

Kroz timski rad i kreativne radionice koje pokrivaju ključne teme, učesnici projekta imaju šansu da razviju komunikacijske i liderske vještine, steknu znanja neophodna za pokretanje i unapređenje biznisa kao i da prošire svoju mrežu prijatelja i potencijalnih saradnika, unaprijede svoje socijalne i organizacijske vještine i osposobe se za samostalno pokretanje biznisa kroz radionice.

Ostvarivanjem opšteg cilja POI želi uticati na neka od ograničenja koja se odnose na preduzetništvo kod mladih iz osjetljivih grupa (NEET mladi) i mladi sa invaliditetom, a prije svega na negativan stav prema preduzetništvu/nedovoljna podrška društva i (ne)spremnost mladih za bavljenje preduzetništvom.

Ovim projektom želimo da mladi iz osjetljivih grupa i mladi sa invaliditetom steknu ekonomsku samostalnost kroz socijalizaciju i unapređenje radnih sposobnosti na radnom mjestu Online administrator/ka, a samim tim i sadržajniji i kvalitetniji život osjetljivih grupa NEET mladi i mladi sa invliditetom.

Mlade osobe sa invaliditetom koje nisu zaposlene, nisu u redovnom procesu obrazovanja niti na obukama ili neformalnoj edukaciji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content