Podrška EK za Studiju opravdanosti postojanja TE Pljevlja

Piše: Objavljeno: 25/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

U sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize Evropska komisija je Crnoj Gori dodijelila i novac za  pripremu Studije opravdanosti postojanja TE Pljevlja sa socio-ekonomskim uticajem.

“Moguća dodatna komponenta mogla bi biti pružanje podrške u prekvalifikaciji pogođenih radnika u saradnji sa nadležnim opštinskim i državnim organima, obrazovnim institucijama i centrima za zapošljavanje”, navodi se u Informaciji objavljenoj na sajtu Vlade Crne Gore.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen predstavila je 6. decembra 2022. godine, na samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani, paket energetske podrške Zapadnom Balkanu, koji se sastoji se od jedne milijarde eura bespovratnih sredstava EU za pomoć Zapadnom Balkanu u rješavanju neposrednih posljedica energetske krize i povećanju otpornosti u kratkom i srednjem roku, piše rtcg.me.

Prva polovina paketa sastoji se od 500 miliona eura direktne budžetske podrške za ublažavanje ekonomskog i socijalnog uticaja na ugrožena domaćinstva i mala i srednja preduzeća i podršku energetskoj tranziciji, dok će preostalih 500 miliona eura biti namijenjeno za unapređenje projekata iz oblasti energetike.

U sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize, Evropska komisija je Crnoj Gori dodijelila 30 miliona eura. 

Kako se navodi u Informaciji, Crna Gora će dobiti 27 miliona eura, dok će se ostatak od 10%, tj. 3 miliona eura Evropska komisija dodijeliti nakon što budu realizovani svi obuhvaćeni indikatori.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content