Podgorički čokoladni i krem proizvodi stižu i do Ekvadora

Piše: Objavljeno: 08/07/2022
featured image

Uoči jučerašnjeg Svjetskog dana čokolade, kada je svijet odao počast najslađoj poslastici, Crna Gora ima čime da se pohvali. U podnožju Dajbabske gore, među lamelama, većina stanovnika Zabjela ni ne zna da komšiluk dijeli sa jednim od najvećih čokoladnih proizvođača u jugoistočnoj Evropi.

Upoznajte ,,crème de la crème” domaće poslastičarske industrije, preduzeće ,,Falcon Group”. Sve je počelo 90-ih godina, kada je firma pokrenula proizvodnju ratluka i želea. Od tada, kaže ekonomista u firmi Nina Radović, datira ljubav prema konditorskoj proizvodnji.

,,Prva isporuka krema bila je za crnogorske vrtiće koji su do danas ostali vjerni kupci. Upravo su djeca naši najmiliji potrošači,” ističe Radović i podsjeća da se njihova osnovna djelatnost ogleda u proizvodnji krem proizvoda ,,CreMonte” i čokolade ,,Maya”. Osim njih, u ponudi imaju kakao krem, mliječni krem i mješavinu kakao krema. Firma, takođe, kreira slatke proizvode za velike trgovačke lance i njihove kupce.

Direktor proizvodnje, Milan Ristić, objašnjava da preduzeće ima velike proizvodne mogućnosti čiji tim čini 50 angažovanih radnika.

,,Kada je puna proizvodnja, u dvije smjene, možemo da napravimo 12 tona dnevno. Prošle godine, proizvodnja nam je prosječno iznosila 140 tona.” Dodaje da je izvoz 20% usmjeren na domaće, a 80% na inostrano tržište.

Poštovanje međunarodnih standarda bezbjednosti hrane, jedan je od ključnih segmenata masovne produkcije delicija. Skreću pažnju na činjenicu da posjeduju sve neophodne HACCAP, ISO 22000 i IFS dozvole koje garantuju kvalitet i sigurnost produkta proizvedenih u prostorijama fabrike.

Otkrivaju da se u našoj zemlji najviše kupuje crna čokolada, a kada je riječ o najpopularnijim proizvodima, domaći kupci primat daju ,,CreMonte duo” pakovanju. ,,CreMonte” tabla za jelo i kuvanje, takođe brzo nestane sa rafova kada stigne u markete. Na inostranom tržištu, mliječna čokolada ,,Maya” sa jagoda filom oduševljava tamošnje potrošače. Kolika je popularnost ,,Falcon group” proizvoda svjedoči i dinamičan izvoz širom regiona i Evrope. Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Austrija, Mađarska, Slovenija, Rumunija, Kosovo, Albanija, Švedska, Rusija, Bjelorusija, zemlje su koje već godinama prepoznaju kvalitet crnogorskog krema. Da granice ne postoje, potvrđuje plasiranje artikala i na tržište Ekvadora.

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće, kada iza uspješnog poslovnog plana ne bi postojala pomoć Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

,,Podrška je bila jako velika. Sarađujemo sa IRF-om preko deset godina. Prvu kreditnu liniju omogućili su nam po veoma povoljnim uslovima. Naravno, prate nas preko kratkoročnih i dugoročnih kredita  do faktoring aranžmana,” kaže Radović i napominje da firma uvijek dobije najbolje moguće uslove kreditiranja. Naglašava kako i u budućnosti planiraju intenzivnu saradnju.

Preporučuje preduzećima koja se bave obimnom proizvodnjom i izvozom da iskoriste povoljnosti koje nudi pokretač privrednog razvoja u Crnoj Gori.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content