Podgorica na kratko dobila kinesku četvrt: Dan Instituta Konfucije obilježen proslavom na Ekonomskom fakultetu

Piše: Objavljeno: 29/09/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Institut Konfucije, koji više od sedam godina predstavlja sastavni dio Univerziteta Crne Gore (UCG), sinoć je prigodnim programom organizovanom na Ekonomskom fakultetu obilježio svoj međunarodni dan. Proslava se tradicionalno održala u svim zemljama u kojima su osnovani Instituti, a zanimljivi nastupi talentovanih učesnika, učinili su da Podgorica, barem na kratko, dobije kinesku četvrt i osjeti raskoš jedinstvene kulture.

Bogatstvo najpopularnijeg svjetskog jezika, dočarano je izvođenjem pjesama ,,Osamnaesti planinski put“, ,,Mjesec predstavlja moje srce”, kao i predavanjem o Konfuciju, koje je pripremila profesorica kineskog Tijana Gračanin. Publika je posebno ostala zadivljena plesom ,,Čang‘e ide na Mjesec“, kao i specifičnim kung fu ,,Tai đi“ performansom. Ceremonija pravljenja čaja i prezentacija kaligrafije, doprinijeli su još boljem upoznavanju sa tradicijom najmnogoljudnijeg naroda. 

Direktorica Instituta Konfucije na UCG doc. dr Milena Lipovina-Božović, odala je priznanje kolegama na višegodišnjem predanom radu, a ujedno i rezimirala dosadašnje rezultate. 

,,Koristim priliku da se srdačno zahvalim Mileni Đukanović, lokalnoj direktorici koja je bila na čelu Instituta sedam godina, kineskoj direktorici Luo Chunxia i njenom prethodniku Deng Rong za doprinos koji su dali radu Instituta. Ne manju zahvalnost dugujemo svim profesorima kineskog jezika koji sada borave ili su boravili u CG, kao i našim lokalnim nastavnicima koji nerijetko priskaču u pomoć. Od osnivanja, broj studenata koji pohađaju kineski jezik rastao je iz godine u godinu i dostigao najveći nivo u 2019. godini, kada smo imali preko 1000 studenata koji su pohađali kurseve u osam gradova Crne Gore, 32 osnovne i srednje škole, četiri univerziteta i jednom vrtiću“, istakla je Lipovina-Božović.

Podsjetila je da je do sada više od 100 učenika iz CG boravilo na ljetnjim i zimskim kampovima u Kini, kao i da je skoro 400 polaznika kurseva dobilo neki nivo međunarodno HSK sertifikata o znanju kineskog jezika.

Odlična saradnja sa UCG, Ambasadom Narodne Republike Kine i drugim partnerskim institucijama, prema mišljenju kineske direktorice Luo Chunxia, još više su doprinijeli učvršćivanju odnosa između dvije zemlje.

,,Tokom svih sedam godina, Univerzitet Crne Gore nam je pružao podršku. Obezbijedio nam je prostor, opremu, kao i materijal. Fokus nije samo na obrazovanju, već i kulturnoj razmjeni. Tu je i svjetsko takmičenje ,,Kineski most“, a primjećujem da sve više ljudi dolazi u naš Institut kako bi naučili jezik.“

Podsjećamo, Institut Konfucije na UCG osnovan je u februaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije, sa ciljem promocije kineskog jezika i kulture, kao i razvoja prijateljskih odnosa između Crne Gore i Narodne Republike Kine. Takođe, Institut organizuje i brojne radionice za bolje upoznavanje kineske kulture i tradicije, kurseve drevnih borilačkih vještina, kao i kurseva kaligrafije i pripremanja kineske hrane.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content