Podgorica bilježi odličnu posjećenost:Tokom prvih 6.mjeseci glavni grad posjetilo je 79.000 turista

Piše: Objavljeno: 21/08/2023
featured image

Tokom prvih šest mjeseci Podgoricu posjetilo 79.000 turista, veliko interesovanje za kulturno istorijske lokalitete

Podgorica, (Media Biro) Prema podacima Turističke organizacije Podgorice, tokom prvih šest mjeseci 2023. godine, glavni grad je posjetilo oko 79.000 turista što je 28% više u odnosu na posmatrani period prethodne godine, a u kolektivnom smještaju je ostvareno oko 150.000 noćenja što je za 16% više u odnosu na 2022. godinu, a 17% više u odnosu na rekordnu 2019. godinu.  

Foto:mediabiro

Direktorica TO Podgorica, Irena Rogošić ističe da je ovako pozitivna statistika rezultat predanog rada lokalne turističke organizacije kako kada je riječ o predstavljanju destinacije na mnogobrojnim sajmovima, tako i razvojem kvalitetnog manifestacionog turizma.  

“To smo prije svega postigli promjenom koncepta predstavljanja destinacije na promotivnim nastupima i sajmovima u inostranstvu, zatim velikim brojem manifestacija koje TO organizuje, tu su i brojne sportske manifestacije, a značajan faktor je i prisustvo niskobudžetnih kompanija na našem tržištu,” kazala je Rogošić.  

Ističe da su mnogobrojni turisti koji posjećuju Podgoricu najviše zainteresovani za kulturno istorijske lokalitete i vjerske objekte u centru grada.  

“To je takozvana City tura koja obuhvata Staru varoš, Sastavke, JU Muzeji i galerije, galeriju Rista Stijovića, Kuslevovu kuću, Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, crkvu Svetog Đorđa, utvrđenje na Medunu, Muzej Marka Miljanova i arherološko nalazište Duklju. Kako bismo obogatili našu ponudu, TO Podgorica je kreirala tri pješačke, kulturno-istorijske rute koje su podijeljene u tri tematske cjeline. Prva se odnosi na stari dio Podgorice, druga obuhvata znamenitosti u centru grada i vodi nas do Meduna, a treća kreće od crkve Svetog Đorđa i preko brda Gorica vodi nas do Duklje i završava na brdu Trijebač,” objasnila je direktorica TO Podgorica.  

O dobroj posjećenosti tih lokaliteta, ali i povećanju broja gostiju u samom glavnom gradu svjedoči i turistički vodič, Dušan Drakić koji je od 2019. posebno specijalizovan za Podgoricu. Svjestan je da globalni porast cijena utiče na to da i Crna Gora postaje skuplja turistička destinacija, ali ističe da Podgorica ostaje pristupačna velikom broju turista, te da njen pun turistički potencijal tek treba biti iskorišten.  

“Podgorica kao destinacija može da odgovori potrebama turista u cjenovnom smislu, zato što je jeftinija od ostalih turističkih destinacija u Crnoj Gori, parira i po ponudi hotela i naravno gastronomskoj ponudi. Tu ne smijemo zanemariti i ono kulturno-istorijsko nasljeđe koje Podgorica nudi, a koje se diferencira od ostatka Crne Gore. Čitava Podgorica leži na arheološkim lokalitetima, čak dva najznačajnija arheleoška lokaliteta za teritoriju Crne Gore, a to su Duklja i Medun. Medun kao nasljeđe starije helensko-ilirske civilizacije nije dovoljno valorizovano, tamo se nalaze izuzetno vrijedni ostaci iz tog perioda. Mislim da uz adekvatnu turističku valorizaciju to može postati jedan sjajan lokalitet,” ispričao je Drakić.  

Dodaje da je potencijal samim tim veći pošto se nadovezuje na panoramski put, Krug oko Kučkih korita, u blizini se nalazi Bukumirsko jezero, a doživljaj potpunim čini nekoliko kvalitetnih vinarija i konoba koje se nalaze u blizini.  

Turistički vodič napominje da i urbani dio grada ne smije biti zanemaren, te da i on nosi veliki turistički potencijal.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content