Podaci TO: U Budvi boravi 40.700 gostiju

Piše: Objavljeno: 05/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Na osnovu zvaničnih podataka koje Turistička organizacija opštine Budva svake sedmice dobija od hotela, kampova, hostela, odmarališta i posredstvom sistema koji se odnosi na registrovane turiste u privatnom smještaju, u Budvi boravi 40.749 gostiju, što je na nivou prošle godine, saopšteno je iz lokalne TO.

Kako navode, u hotelima odmara 17.137 turista, među kojima su najbrojniji gosti iz Srbije, Izraela, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Švajcarske.

“HG „Budvanska rivijera“, najveća hotelska grupacija u Crnoj Gori, ovih dana bilježi stoprocentnu popunjenost smještajnih kapaciteta. Dominiraju gosti iz regiona, Kazahstana i Izraela, ali i zapadne Evrope i zemalja Baltika. Trend odlične popunjenosti u svim objektima „Budvanske rivijera“ zadržaće se tokom cijelog avgusta, a u ovom periodu postoje i dobre najave za septembar – ističu u ovom preduzeću”, saopšteno iz TO Budva.

U privatnom smještaju je registrovano 22.663 gosta, a najviše ih je iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Njemačke, piše rtcg.me.

“Prema poslednjim zvaničnim podacima Sekretarijata za privredu Opštine Budva – sektora za turizam, trenutno je na području budvanske rivijere zvanično izdato 2.900 odobrenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvima, odnosno kategorisano je oko 33.000 ležajeva. Podaci govore i da na teritoriji opštine Budva ima oko 18.000 stambenih jedinica, odnosno oko 70.000 uslovnih ležajeva u objektima koji plaćaju turističku taksu”, navode u TO Budva.

Prema podacima Turističke organizacije opštine Budva i procjeni broja gostiju u privatnom smještaju na osnovu parametra iznesenog komunalnog otpada sa područja opštine Budva, u Budvi ukupno boravi blizu 65.000 gostiju, što je na nivou prošle godine, piše rtcg.me.

“Ovaj broj gostiju predstavlja procjenu, odnosno broj registrovanih gostiju u hotelima, kampovima, odmarailištima i hostelima i procijenjen broj gostiju u privatnom smještaju”, navode u lokalnoj TO Budva.

Da naplata boravišne takse od fizičkih lica dostiže rekordne cifre, svjedoči podatak da je tokom protekle sedmice naplaćeni novčani iznos bio za čak 58% bolji u odnosu na uporedni period 2019. godine i na istom nivou kao prošle godine.

“Od početka kalendarske godine ostvareni prihodi po osnovu naplate boravišne takse od fizičkih lica su za 46% bolji u odnosu na prošlu godinu. Kada je u pitanju naplata izletničke takse, ostvareni prihodi po ovom osnovu su za prvih sedam mjeseci ove godine osam puta veći nego prošle godine i tri puta veći nego 2019. godine”, stoji u saopštenju TO Budva.

Kako podsjećaju, boravišnu taksu u iznosu od euro dnevno za odrasle i 50 centi za osobe od 12 do 18 godina, gosti mogu platiti u 12 od ukupno 17 turističko-informativnih biroa na području budvanske rivijere.

U birou „Dukley marina“ u budvanskoj marini može se platiti boravišna taksa za plovne objekte nautičkog turizma.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content