“Podaci sa popisa da nas osvijeste pri kreiranju politika”

Piše: Objavljeno: 15/01/2024
featured image

Zahvaljujući popisu, država će prvi put dobiti baze podataka za uspješno vođenje regionalne, populacione, odnosno ekonomske politike, ističe demograf Miroslav Doderović.

On će nam omogućiti da se dođe do saznanja o domaćinstvima, broju stanovnika, nekretninama, stanovima i on će nam omogućiti da se formiraju baze podataka koje mogu biti pogodne za formiranje određenih strategija i za uspješno upravljanje u prostoru Crne Gore”, kaže Doderović za Radio Crne Gore. 

Da nam neki podaci, naročito oni sa sjevera, neće ići na ruku, već naprotiv, moraće nas i te kako zabrinuti, smatra ekspert za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović.

“Zalud ćemo se mi prebrojavati u nacionalnom, jezičkom smislu i vjerskom određenju, ako ćemo imati gradova, sela, zaseoka u kojima se neće imati sa kim govoriti ni na crnogorskom, ni na srpskom, hrvatskom, albanskom ili bošnjačkom jeziku, u kojima nećemo imati djece da pohađaju škole i da uče te jezike. Zalud ćemo se mi prebrojavati na način na koji smo se prebrojavali ako u mnogim gradovima nemamo dovoljno zdravstvenih ustanova, nemamo dovoljno ljekara, nemamo dovoljno prosvjetnih radnika i drugog slučajnog kadra”, ističe Lacmanović.

Slaže se profesor Doderović da će popis pokazati da u dobrom dijelu sjevernog regiona imamo proces iseljavanja, zatim velike nezaposlenosti, slabijeg kvaliteta zdravstvenih i školskih ustanova. Isto tako, kaže Doderović, popis će pokazati i da na sjeveru pojedine opštine, kao što su Rožaje, Petnjica, Plav i Gusinje, nemaju toliko alarmantne podatke kada je riječ o broju stanovnika.

“Isto tako će pokazati da u središnjem dijelu Crne Gore je katastrofalno stanje u oblasti opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, isto tako veliko iseljavanje iz okruženja podgoričke opštine, mislim na onaj ruralni dio, da će biti isto tako loši rezultati za prostor Herceg Novog i da će biti loši rezultati za Ulcinj. Popis će isto tako pokazati da imamo dosta stranaca na našoj teritoriji”, dodaje Doderović. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content