Počeo najveći svjetski test: Radna nedjelja skraćena na četiri dana

Piše: Objavljeno: 12/06/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rasponu od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, krenuli su u ponedjeljak sa četvorodnevnom radnom nedjeljom bez umanjenja plate u okviru najvećeg svjetskog testiranja novog modela rada.

Pilot projekat će trajati šest mjeseci u organizaciji društva “4 Dana nedjeljno globalno”, a u partnerstvu s tink-tenk grupom Autonomi, Kampanjom 4 dana nedjeljno i istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Univerziteta Oksford i Bostonskog koledža, piše Gardijan a prenosi Tanjug.

Istraživanje se zasniva na obrascu 100:80:100 – 100 odsto plate za 80 odsto radnog vremena, u zamjenu za obavezno održanje 100-procentne produktivnosti, prenosi bankar.me.

Džo O’Konor, izvršni direktor neprofitne grupe “4 Dana Nedjeljno Global”, kaže da je Velika Britanija perjanica četvorodnevne radne sedmice.

„Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvalitet života nova granica koja dijeli konkurenciju i da je rad sa skraćenim radnim vremenom, fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost“, navodi on.

Među onima koji učestvuju u ovom testiranju su kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savjetovanja na radnom mjestu, stanovanja, njege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu, pružaoci usluga hrane i pića i digitalnog marketinga…

Istraživači će raditi sa svakom organizacijom- učesnicom u projektu na mjerenju uticaja skraćene radne sedmice na produktivnost u poslovanju i dobrobit njenih radnika, kao i uticaja na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost.

Testiranja četvorodnevne radne sedmice, uz podršku vlada, trebalo bi da počnu kasnije ove godine i u Španiji i Škotskoj.

Džulijet Skor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i glavni istraživač ovog pilot projekta, opisuje ovaj poduhvat kao „istorijski eksperiment“.

„Analiziraćemo kako zaposleni reaguju na dodatni slobodan dan, u smislu stresa i izgaranja na radu, njihovo zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, san, korišćenje električne energije, putovanja i mnoge druge aspekte života“, objašnjava ona.

Dodaje da se četvorodnevna radna sedmica generalno smatra politikom trostrukih benefita, pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.

“Naši istraživački napori će kopati po svemu tome”, ističe Skor.

Ed Siel, izvršni direktor Čeriti banke je ponosan što je ovo jedna od prvih banaka u Velikoj Britaniji koja je prihvatila četvorodnevnu radnu sedmicu.

„Već dugo smo šampion po pitanju fleksibilnog rada… Za Čeriti banku, prelazak na četvorodnevnu sedmicu predstavlja prirodan naredni korak”, poručio je on.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content