Poboljšati zakonska rješenja za zaštitu prava djece sa invaliditetom

Piše: Objavljeno: 23/11/2022
featured image

Foto: Skupština CG

Članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, održali su juče zajednički sastanak sa predstavnicima Udruženja mladih sa hendikepom i Saveza slijepih Crne Gore.

Tokom sastanka je razgovarano o izmjeni zakonskih regulativa kako bi se poboljšala zaštita prava djece s invaliditetom i njihovih porodica.

Bilo je riječi i o važećoj zakonskoj regulativi u oblasti zaštite prava djece i porodičnog života, kao i o načinima, modelima i mogućnostima promjene i unapređenja određenih zakonskih rješenja.

Kako navode u saopštenju Skupštine, razmijenjene su važne informacije koje su od značaja za proces javnog zagovaranja izmjena zakonskih rješenja, koje bi mogle dovesti do promjena u postupanju nadležnih institucija koje se bave obrazovanjem, socijalnom i dječjom zaštitom.

Predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Saveza slijepih Crne Gore su upoznali prisutne predstavnike skupštinskih odbora sa projektom “Roditeljstvo = za sve”, koji realizuju uz finansijsku podršku Ministarstva finansija.

Istakli su da navedeni projekat ima za cilj da doprinese smanjenju rizika od zlostavljanja i zanemarivanja, te prevenciji izmještanja iz primarne porodice i prevenciji institucionalizacije u ustanovama socijalne i dječje zaštite djece s invaliditetom i djece čiji roditelj ili staratelji imaju invaliditet.

“Ukazano je na potrebu izmjene pojedinih zakonskih rješenja u oblastima zaštite prava djece i porodičnog života, a u cilju omogućavanja posebne finansijske podrške, kao podsticaja, za roditelje sa invaliditetom.
Predloženo je da se, u zavisnosti od ishoda razgovora u resornim ministarstvima koja su planirana, razmotri mogućnost održavanja konsultativnog saslušanja. Na kraju, predstavnici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje su se saglasili da će pružiti punu podršku konkretnim zakonskim inicijativama, u odnosu na temu koja je bila predmet razgovora na sastanku, a koje bi mogle da dovedu do izmjena i unapređenja zakonskih rješenja iz oblasti zaštite prava djece s invaliditetom i njihovih porodica”, navode u saopštenju.

Sastanku, koji je održan na inicijativu Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, prisustvovali su izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić, koordinatorka projekta “Roditeljstvo = za sve” Aleksandra Pavićević, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Srđan Pavićević, zamjenik predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Dejan Đurović, članica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Božena Jelušić, članica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Tamara Vujović i poslanica Jovanka Bogavac.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content