Plenarna sjednica komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca (Manival) počinje danas u Strazburu, a Crna Gora sa zebnjom očekuje konačni izvještaj i odluku o tome da li će biti uvrštena na ,,sivu listu” zbog nedovoljne primjene mjera na planu borbe protiv finansijskog kriminala

Piše: Objavljeno: 11/12/2023
featured image

Ukoliko se Crna Gora nađe na “sivoj listi” Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) to će imati značajne posljedice na priliv stranih investicija, kreditni rejting, i generalno ugled države u međunarodnim finansijskim strukturama.

Dobro upućeni sagovornik Portala RTCG kaže da se osim što bi “siva lista” nanijela značajnu štetu crnogorskoj ekonomiji postavlja i pitanje šta će se desiti sa stranim donacijama koje su već obezbijeđene i da li će biti uticaja na pristup evropskim fondovima.

Kao poseban primjer navodi donaciju Republike Slovenije od milion eura, koja je odobrena podgoričkom Vodovodu ali do današnjeg dana taj novac nije povučen. To je novac za uspješnu realizaciju projekta uspostavljanja sistema za efikasno smanjivanje vodnih gubitaka u sistemu vodosnabdijevanja.

Garantovale su crnogorske institucije uključujući i tadašnje Ministarstvo ekonomije. Međutim, iako se na povlačenje sredstava čeka već skoro godinu to se još nije desilo, niti je poznato kakav će biti rasplet.

U ovom trenutku teško je i pretpostaviti kakav će efekat imati stavljanje Crne Gore na “sivu listu” kada su u pitanju ovaj i slični projekti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content