Planovi G7 spustili cijene nafte

Piše: Objavljeno: 24/11/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara pod uticajem informacije da bi cjenovni limit za rusku naftu koji planira grupa G7 trebalo da bude viši od njene sadašnje tržišne cijene.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila 2,82 dolara niža i iznosila je 85,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,62 dolara nižoj cijeni od 78,33 dolara, prenosi SEEbiz.

Tržište se fokusiralo na informaciju da bi limit za cijenu ruske nafte na sastanku G7 mogao biti postavljen iznad nivoa po kojem se trenutno trguje, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-u.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta želi da ograniči cijenu barela ruske nafte koja se doprema brodovima unutar raspona od 65 do 70 dolara, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Na tržištu sjeverozapadne Evrope barel ruske nafte Urals trenutno košta 62 do 63 dolara, a na mediteranskom tržištu oko 67 do 68 dolara.

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija rekao je u utorak da će se limit vjerovatno prilagođavati nekoliko puta godišnje.

Informacija se nadzovezala na zabrinutost za potražnju u najvećem uvozniku sirove nafte Kini, zbog novog talasa zaraze koronavirusom. Šangaj je tako u utorak kasno naveče postrožio mjere suzbijanja koronavirusa.

Teg je i procjena Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) da bi rast svjetske ekonomije trebalo snažno da uspori u idućoj godini.

Pažnja tržišta sada se okreće objavi zapisnika sa sjednice američke centralne banke u novembru, u potrazi za nagovještajima mogućeg pada aktivnosti ili daljnjeg podizanja kamatnih stopa.

U odvojenom izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u utorak poskupio 2,02 dolara na 86,2 dolara.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content