PKCG: Spremne smjernice za potpisivanje aneksa ugovora o građenju

Piše: Objavljeno: 08/01/2023
featured image

Foto: PKCG

Privredna komora (PKCG) pripremila je predlog smjernica za primjenu postupaka utrvrđivanja razlika u cijeni na osnovu ugovora o građenju, što bi trebalo da omogući potpisivanje aneksa koji bi obezbijedili nesmetane građevinske radove.

“Smjernice treba da omoguće potpisivanje aneksa ugovora o građenju, kako bi se izbjegle posljedice zaustavljanja projekata, raskidanja ugovora i samim tim direktne i indirektne štete po ekonomski rast, s jedne strane, uz negativne posljedice na kompanije koje su izvođači radova i njihove zaposlene, s druge strane”, kazali su iz PKCG.

Oni su dodali da je PKCG prepoznala interes članica, odnosno privrednika, i pozabavila se nalaženjem rješenja za probleme realizacije ugovora po javnim nabavkama koji su nastali zbog bitno promijenjenih okolnosti na tržištu, odnosno rasta cijena i troškova gotovo svih inputa, što predstavlja ogromno opterećenje za privredu.

Iz PKCG su podsjetili da su posebni i izraženi problemi nastali u realizaciji ugovora o javnim nabavkama u sektoru građevinarstva.

Nakon više inicijativa prema Vladi, Ministarstvo kapitalnih investicija je tražilo od PKCG da sačini predlog smjernica za primjenu postupaka utrvrđivanja razlika u cijeni na osnovu ugovora o građenju.

“PKCG je kroz multiresorsku radnu grupu, u kojoj su bili naši i predstavnici Ministarstva finansija, uprava za kapitalne projekte i saobraćaj, Monstata, Inženjerske komore i Građevinskog fakulteta, nakon osam održanih sjednica pripremila smjernice, koje predstavljaju neophodan tehnički dokument na osnovu kojeg se može pristupiti utvrđivanju razlika u cijeni kod ugovora o građenju”, objasnili su iz Komore.

Oni su dodali da su smjernice poslate Ministarstvu kapitalnih investicija i Vladi radi utvrđivanja formalno-pravne procedure za primjenu na odgovarajuće ugovore.

“Dalja nadležnost za operacionalizaciju smjernica je na upravama za kapitalne projekte i za saobraćaj, odnosno na ministarstvima kapitalnih investicija i ekologije i prostornog planiranja, koja usmjeravaju i koordiniraju rad te dvije uprave koje su i najveći naručioci radova”, objasnili su iz PKCG.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content