PKCG: Snadbijevamo tržište pod težim uslovima u odnosu na velike i razvijene zemlje

Piše: Objavljeno: 14/09/2023
featured image

Foto: PKCG

’’Razumijemo građane koji bi željeli da imaju pristupačnije cijene u malopodajnim trgovačkim lancima, kao što razumijemo i posao medija da istražuju i izvještavaju u javnom interesu ’’, saopštili su predstavnici trgovine i proizvođača hrane sa predsjednicom Privredne komore dr Ninom Drakić, održanog 11. septembra. 

‘’Međutim, najveće troškove, izazove i rizike, podnosimo mi, kao trgovinski lanci i proizvođači hrane, kako bi održali stabilno snadbijevanje tržišta svim potrebnim proizvodima, posebno tokom ljetnje turističke sezone, trudeći se da smo spremni za svaku vrstu kriznih okolnosti, kakve su se dešavale i traju, u poslednje tri godine. ’’

Na ovom sastanku  je konstatovano da je najveći javni interes, ipak, stabilno snadbijevanje tržišta, koje je, za same trgovinske lance u maloj državi kakva je Crna Gora, postalo veoma izazovno i skupo.

Razlozi visokih cijena su brojni, a primarni su što Crna Gora i dalje, nema dovoljnu proizvodnju svojih prehrambenih i brojnih drugih potrošnih proizvoda, pa je kao takva, uvozno orijentisana.

Drugi veliki razlog jeste činjenica našeg malog tržišta, za koje ne važe isti uslovi uvoza, kao za velike države koje imaju i veliku sopstvenu proizvodnju i velike obrte, pa ima se i uvozni proizvodi nude pod neuporedivo boljim uslovima.

Kada se tome dodaju poremećaji na tržištu, uzrokovani i pandemijom, koji se još osjećaju, a zatim i rat u Ukrajini, najvećoj žitnici Evrope i globalna inflacija, može se razumjeti da cijene ne diktiraju samo trgovinski lanci, već i uslovi poslovanja i okolnosti u kojima se nalazimo.

’Uprkos činjenici da i kroz naše trgovinske lance nastojimo da podstaknemo i  osnažimo i domaću proizvodnju, suočavamo se sa politizovanim i  kritizerskim izjavama, koje čine veliku štetu time što stvaraju utisak da nam domaća proizvodnja i trgovina, uopšte nisu potrebne. Izjave zvaničnika i analitičara o cijenama u trgovinskim lancima, koji se prenose u medijima, tendenciozno su istrgnute iz ekonomskog konteksta, bez dovoljno argumenata i poznavanja realnog tržišta. Takve izjave dovode građane u zabludu i stvaraju tenzije prema trgovinskim lancima, koji su zaposlili na hiljade naših građana, obezbijedili visoke standarde kupovine, afirmisali i pokrenuli brojne domaće inicijative i akcije, a što je najvažnije, uz brojne izazove, nastoje da  građan, ali i turisti i cijela privreda, i imaju izbor i dovoljnu količinu svih proizvoda’’, saopšteno je na sastanku.

Privrednici pozivaju na što skorije formiranje nove Vlade Crne Gore, kako bi  se u partnerskom dijalogu dr ave i privrede došlo do rješenja za aktuelne ekonomske izazove, a pozivaju i  na efikasan rad Parlamenta  rne Gore, prilikom raspravljanja i donošenja kvalitetnijih zakonskih rješenja, kojima će podsticati privreda i društveni razvoj, uz primjenu najvisočijih standarda i evropske prakse, kako bi naši građani imali bolju perspektivu i lični standard.

Na kraju sastanka predstavnka i trgovine i proizvođača hrane, održanog juče,  zaključeno je da će, u cilju zaštite privrede i adekvatnog informisanja javnosti, Privredna komora Crne Gore, u narednom periodu, jednom sedmično, objavljivati sondažu maloprodajnih cijena istih proizvoda u trgovinskim lancima kod nas i u okruženju .

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)