PKCG: Preko Normandije do tržišta Francuske i EU

Piše: Objavljeno: 25/05/2023
featured image

Normandija može da bude tačka ulaska crnogorskih kompanija na tržišta Francuske i Evropske unije, poručeno je na Forumu privrednika Crne Gore i Normandije koji je održan danas u hotelu Hilton.

Skup su organizovali Privredna komora Crne Gore i Regija Normandija u saradnji sa našom Ambasadom u Parizu, Ambasadom Republike Francuske u Podgorici, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvom vanjskih poslova i Agencijom za investicije.

Skup je održan u okviru zvanične posjete delegacije Normandije Crnoj Gori, koju je predvodio predsjednik ove pokrajine Hervé Morin. Bila je to prilika da se predstave investicioni potencijali naše zemlje i ove pokrajine, te uspostave partnerstva njihovih privrednika, sa fokusom na agrar, energetiku i turizam.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić je u pozdravnom govoru istakla izuzetnu važnost osnaživanja bilateralne ekonomske saradnje i pojačane investicione aktivnosti Francuske u našoj zemlji.

Ona smatra da je potrebna snažnija promocija našeg tržišta koje ima potencijal mobilisanja većeg broja francuskih kompanija da investiraju i posluju u Crnoj Gori.

– Mogućnosti za nove francuske investicije postoje u sektorima poljoprivrede, energetike i zaštite životne sredine, posebno obnovljivih izvora energije, infrastrukture i informaciono-komunikacionih tehnologija. Privredna komora Crne Gore mogućnosti za jačanje saradnje prepoznaje i kroz zajedničku realizaciju infrastrukturnih projekata, u čemu su francusko iskustvo i ekspertiza dragocjeni – ističe Drakić, dodajući da je ekspertiza posebno dobrodošla u primjeni javno-privatnog partnerstva na projektima modernizacije aerodroma i luka.

Prema njenim riječima, Crna Gora je zainteresovana za prenos znanja i iskustva Normandije u razvoju vinskog turizma koji je važna komponenta atraktivnosti destinacije, jer vino treba da bude i jeste prepoznatljiv turistički marker naše zemlje.

– Uvjereni smo da će uspostavljanje direktne avio konekcije između Crne Gore i Normandije doprinijeti povećanju broja posjetilaca iz ove regije, budući da Crna Gora ima kvalitet mediteranske destinacije sa primjesama orijentalne kulture kakav francuski turisti očekuju – rekla je Drakić.

Crna Gora je posebno zainteresovana za inicijativu French Tech koja okuplja veliki broj strartapova i kompanija iz oblasti digitalnih tehnologija.

– Zato će jedna od naših strateški orijentisanih misija ka pospješivanju novih tehnologija biti da pozovemo francuske investitore da ulažu u startapove u Crnoj Gori – rekla je Drakić.

Izrazila je uvjerenje da privrednici iz Normandije imaju oko čega da se zainteresuju kad je Crna Gora u pitanju.

– Prirodno je da veliki i potentni privredni sistemi, poput Francuskog, otvore svoj kolosjek investicija prema onim zemljama koje su se pokazala perspektivnim, a Crna Gora to zaista jeste – zaključila je ona.

Hervé Morin, predsjednik Normandije, pozvao je na uspostavljanje konkretne i pragmatične saradnje sa Crnom Gorom.

  • Francuzi često ističu ljepotu Crne Gore, ali ih je potrebno dodatno podstaći da je kao turisti posjete u većem broju. Tu možemo pomoći, između ostalog i kroz medijsku promociju, i doprinijeti da vaša zemlja bude još prepoznatljivija turistička destinacija. Takođe, ističem važnost stabilnosti i vladavine prava, kako bi vaša država privukla dodatne direktne investicije, naročito iz Normandije – rekao je Morin.

Poljoprivreda je u fokusu, smatra predsjednik, ističući da su delegaciji njihovi eksperti iz ove oblasti kao i predstavnici velike kooperative koja uspješno posluje u Kini i cijelom svijetu, tako da mogu prenijeti znanje u ovoj industriji.

  • Jabuke su interesantan i veoma važan segment gdje možemo sarađivati jer je u našoj delegaciji i preduzeće koje plasira jabukovaču na brojna svjetska tržišta – naveo je on.

Predsjednik Morin takođe nudi podršku našim kompanijama koje žele da plasiraju proizvode na francusko tržište.

  • Normandija može da bude tačka ulaska crnogorskih kompanija na tržišta Francuske i Evropske unije – naglasio je on.

U okviru poslovnog foruma, za koji smatra da predstavlja značajnu sponu između crnogorskih i francuskih privrednih sektora, ministar Goran Đurović je istakao da Crna Gora i Republika Francuska održavaju veoma dobre ekonomske odnose, koje prati intenzivan i kvalitetan politički dijalog, kroz međusobno razumijevanje i poštovanje.

Podsjetio je da bilateralna ekonomska saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući trgovinu, investicije, poljoprivredu, energetiku, zaštitu životne sredine, turizam, odbranu, obrazovanje, nauku, sport i dr. što predstavlja dobru osnovu za razvoj konkretnih projekata.

Uprkos zabilježenom trendu rasta robne razmjene Crne Gore sa Francuskom od 2020 koja je zaključno sa martom 2023. iznosila 18,5 miliona eura, priliva direktnih investicija koje su iznosile 13,6 miliona eura i činjenice da Francuska vidi Crnu Goru kao atraktivnu turističku destinaciju sa evidentiranim 75,861 dolazaka francuskih turista, ministar je istakao da i dalje postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje koja će doprinijeti povećanju robne razmjene i stranih direktnih investicija iz Francuske.

Pozvao je francuske investitore da dođu u Crnu Goru i naveo je da je veoma ponosan na činjenicu da crnogorska privreda čini stabilan okvir za francuske investitore.

U konačnom, izrazio je uvjerenje da će Poslovni forum biti pogodno tlo za razmenu ideja, stvaranje novih poslovnih prilika i jačanje veza između privrednika Crne Gore i Republike Francuske.

– Uz podršku Vlade Crne Gore i posvećenost privrednika, siguran sam da ćemo zajedno ostvariti dalji napredak i donijeti prosperitet našim zemljama – zaključio je Đurović.

Dejan Vuković, generalni direktor Direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju istakao je posvećenost Crne Gore evroatloantskom partnerstvu, njene prirodne ljepote, kulturnu baštinu i multietnički sklad, što sve predstavlja dobru osnovu za jačanje privredne saradnje i privlačenje stranih investicija.

Nenad Radović iz Agencije za investicije predstavio je potencijale za ulaganje u našoj zemlji, i povoljan poslovni ambijent sa fokusom na poreskom rasterećenju rada i drugim fiskalnim olakšicama za poslovanje u MNE.

Sophie Dutil, menadžerka u Razvojnoj agenciji Normandije, predstavila je ovaj strateški francuski region koji odlikuje dinamična i diversifikovana ekonomija i atraktivnost investicione destinacije. Normandija ostvaruje BDP od 99 milijardi eura i predstavlja najrazvijeniji industrijski region čijih 12 sektora postiže izvrsne rezultate.

Xavier Fraval De Coatparquet, prezentovao je ulogu Privredne komore Normandije, organizaciju i aktivnosti na podršci preduzetnicima u internacionalizaciji njihovog poslovanja.

Forum je okončan bilateralnim sastancima privrednika dvije zemlje o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim projektima.

Skupom je moderirao Željko Baltić, direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore, a u radu su, među ostalima, učestvovali ambasadori dvije države Christian Thimonier i Ivan Ivanišević, kao i potpredsjednik PKCG Dragan Kujović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content