PKCG: Otkloniti prijetnje za likvidnost Uniprom KAP-a i cijele privrede

Piše: Objavljeno: 01/09/2022
featured image

Foto: rtcg.me/arhiva

Aktuelni izazovni ekonomski trenutak, uzrokovan faktorima različite prirode, dodatno je naglasio neophodnost potrebe za diversifikacijom strukture nacionalne ekonomije, u pravcu jačanja proizvodnih djelatnosti.

Uprkos tome, danas nažalost svjedočimo ozbiljnim problemima u funkcionisanju već postojećih proizvodnih sistema, glavnih nosilaca promjene privredne strukture, te opasnosti od stvaranja ambijenta koji ne obećava nove investicije.

Kao i više puta do sada, a u cilju snaženja crnogorske privrede i neophodnog povećanja izvoza, koji je preduslov smanjenu spoljnotrgovinskog deficita, Privredna komora apeluje na sve državne organe da, poštovanjem zakonom utvrđenih procedura i rokova učini sve da se biznis barijere uklone ili svedu na minimum.

Ovakav stav Komora iskazuje u kontinuitetu inicijativama i različitim dokumentima koja upućuje Vladi na razmatranje, prije svega kroz rad Savjeta za konkurentnost. Smatramo da jedino neselektivnim i maksimalno efikasnim aktivnostima, u skladu sa propisima, može se doprinijeti daljem jačanju privrede i dati novi podsticaj potencijalnim investitorima za ulaganje u Crnu Goru.

Na današnjem sastanku održanom u Ministarstvu finansija, na inicijativu Privredne komore o aktuelnom problemu povraćaja sredstava po osnovu PDV-a kompaniji Uniprom, kojem su prisustvovali ministar finansija Aleksandar Damjanović, izvršni direktor kompanije ALIND Nebojša Dožić i predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić, još jednom je saopšten stav o važnosti poštovanja svih zakonom predviđenih procedura i rokova.

Iskazujući zadovoljstvo zbog pokazanog razumijevanja kompleksnosti problema od starne ministra Damjanovića, kao i spremnosti da pomogne u njegovom rješavanju, Komora izražava očekivanje da u narednom periodu svi državni organi ovom i drugim pitanjima važnim za privredu posvete dužnu pažnju, kako bi se izbjeglo ugrožavanje likvidnosti privrede. Sa ovim stavom koji je predsjednica Komore iznijela na sastanku, saglasili su se svi njegovi učesnici.

Uzimajući u obzir značaj kompanije Uniprom u sistemu nacionalne ekonomije, naglašavajući i njen izvozni potencijal, izražavamo nadu da će se nakon današnjeg sastanka proizvodnja u KAP-u nastaviti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content