Pisali Ministarstvu, sedam asistenata za 35 djece nije dovoljno

Piše: Objavljeno: 03/09/2023
featured image

Foto: Luka Bar

Roditelji djece sa smetnjama u razvoju, koja pohađaju barsku OŠ Jugoslavija, uputili su peticiju Ministarstvu prosvjete, kojom od njih traže da hitno odobre veći broj asistenata u nastavi. Čak 27 djece iz te ustanove kreće u novu školsku godinu sa rješenjem kojim im se odobrava podrška asistenta, ali bez obzira na stavove Komisije za usmjeravanje, to pravo neće moći da koriste u punoj mjeri, jer je odobreno angažovanje samo sedam osoba.

Kako prenosi Udruženje Roditelji, razočarani ovakvim stavom nadležnih, roditelji barskih osnovaca ocjenjuju da se time na grub način krše prava djece kojima je pomoć asistenta neophodna, ali se i šalje jasna poruka kako funkcioniše inkluzija u našem obrazovnom sistemu.

“Svjesni smo, i iz iskustva iz prethodnih godina, da je teško očekivati da svako dijete dobije asistenta iako ima pravo na to, na što decidno ukazuju rješenja. Prethodne godine jedan asistent je bio angažovan na dvoje djece i to je funkcionisalo. Ipak, ovogodišnja odluka nas je mnogo uznemirila. U praksi to znači da jedna osoba pruža podršku za čak četiri đaka. Nakon mišljenja stručnjaka iz Komisije, niko ne može staviti sebe u poziciju da odlučuje kojem djetetu je više ili manje potreban asistent. Stoga bi se ovakva odluka u praksi sprovodila tako što bi naša djeca, od kojih neki u starijim razredima, imaju po šest časova dnevno, imala pomoć samo dva časa”, objašnjavaju roditelja.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content