Picula: Međunarodna zajednica će snažnije reagovati ako Radoičića ne izruče Prištini

Piše: Objavljeno: 23/10/2023
featured image

Ako Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, to će zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova, a potencijalne reakcije međunarodne zajednice mogu rezultirati još strožim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji”, kaže u intervjuu za “Novu” poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula koji je sastavio tekst nedavno usvojene Rezolucije o sukobu u Banjskoj.

On za novine „Nova“ govori i o mjerama koje bi zbog toga mogle da budu uvedene, odgovornosti Aleksandra Vučića i Ane Brnabić za oružani sukob, ali i o tome zašto evroparlamentarci traže ukidanje sankcija protiv Prištine.

Na pitanje da li vjeruje da su premijerka Ana Brnabić i predsjednik Aleksandar Vučić znali za pripremu „terorističkoga napad“ u Banjskoj, kaže:

„Pođimo od činjenice da je premijerka Brnabić, doduše samo formalno, a predsjednik Vučić stvarno lider Srbije, te su kao takvi trebalo da budu u toku s važnim događajima u zemlji i neposrednom susedstvu, osobito onima koji se tiču bezbjednosti i spoljnopolitičkih odnosa. Međutim, da bismo utvrdili jesu li znali za teroristički napad i jesu li na bilo način podstakli konflikt, potrebno je sprovesti dubinsku istragu radi otkrivanja svih relevantnih dokaza i informacija“.

S obzirom na to da postoji legitimna zabrinutost oko svakog tipa prelivanja konflikta na susjedne države u regionu Zapadnog Balkana, kako navodi Picula, Evropski parlament prošle nedjelje je velikom većinom usvojio Rezoluciju kojom poziva države članice EU da uvedu ciljane restriktivne mjere protiv destabilizirajućih aktera u Srbiji povezanih s terorističkim napadom na kosovske policijske službenike. Ova je situacija ozbiljan izazov i test za sve aktere u regionu.

„Važno je napomenuti i da je Evropski parlament već nekoliko puta ranije izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i potezima srpskih vlasti, naročito zbog odnosa Beograda s Rusijom i Kinom. Ovo predstavlja dodatni faktor koji se uzima u obzir prilikom razmatranja potencijalne upućenosti i uključenosti srpskih lidera u ovu situaciju“, ističe on i dodaje:

„U svakom slučaju, istrage i političke reakcije na ovakve događaje trebalo bi da se odvijaju uz puno poštovanje vladavine prava i transparentnost kako bi utvrdili pravu istinu. Navedene rezolucije i pozivi na restriktivne mjere ukazuju na ozbiljnost situacije, ali konačne zaključke treba donijeti isključivo na temelju dokaza i stručne analize“.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content