Petrović: U Vladi najmanji broj žena od uvođenja višestranačja

Piše: Objavljeno: 27/10/2023
featured image

Foto: gradski.me

Prilikom formiranja nove Vlade nije ispoštovana rodna ravnopravnost, jer su njen dio samo četiri ministarke, dok nije bilo mjesta ni za jednu vicepremijerku, kazala je aktivistkinja ženskog i mirovnog pokreta Aida Patrović u emisiji “Pressing” Gradske TV.

Petrović navodi da je ustaljena praksa da žene ne dobijaju rukovodeće pozicije.

“Ovo je najmanji broj žena koji Vlada ima od uvođenja višestranačja. Broj žena u parlamentu je takođe smanjen”, ističe Petrović.

Smatra da popis ne bi bio validan dok je na snazi blokada institucija, loše ekonomsko i bezbjednosno stanje društva, piše gradski.me.

“Kao građanka imam sumnju u taj popis, ako se održi. Nijesu me ubijedili da je riječ o popisu koji se isključivo sprovodi kako bi se dobili statistički podaci”, poručuje Petrović.

Stoga bi, napominje, bojkotovala popis.

“Doći i obratiti se samo srpskom narodu u sred Podgorice je skandalozno, pa makar dolazilo i od patrijarha”, ocjenjuje Petrović.

Situacija na Kosovu je, smatra Petrović, u direktnoj vezi sa dešavanjima u Crnoj Gori.

“Da beogradska vlast nije imala pomagače u Crnoj Gori, 43. Vladu i premijera Dritana Abazovića, sigurno ne bi do ovoga do čega je došlo. Meni su neuporedivo gori oni koji su dali nacionalne interese i doveli u pitanje bezbjednost svih građana”, ocjenjuje Petrović.

Komentarišući novi uslov za starosnu penziju – minimum 40 godina radnog staža, Petrović kaže da je tragično da se to desilo.

“Recimo, da je neko počeo sa 20 godina da radi, tek sa 60 godina stiče pravo na penziju. Mi živimo u vrijeme kapitalizma koji je surov prema svima, a posebno prema ženama, jer se one posljednje primaju na posao s velikom dozom skepse, sporo napreduju u karijeri, posao im nije zagarantovan ako žele da se ostvare kao majke…”, pojašnjava Petrović.

Ističe da je riječ o degradirajućoj odluci i za muškarce i za žene.

“S ovim su uradili užasnu stvar i prema mladima kojih je puno na birou. To znači da neko treba da radi do 70-e ili 80-e, ako te godine doživi, a da mladi za to vrijeme budu na birou i čekaju na zapošljavanje”, napominje Petrović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content