Petrović: Gradimo i razvijajmo žensku solidarnost jer je važna i potrebna za dobrobit svih nas

Piše: Objavljeno: 28/11/2020
featured image

Međunarodni dan braniteljki ženskih ljudskih prava, proglašen je 2013. godine rezolucijom Ujednjenih nacija kako bi se prepoznali izazovi i napori sa kojima se suočavaju aktivistkinje i aktivisti koji širom svijeta aktivno rade na poboljšanju položaja žena, saopštila je aktivistkinja ženskog i mirovnog pokreta Aida Petrović.

Ona podsjeća da su Ujedinjene nacije Deklaraciju o braniteljima i braniteljkama ljudskih prava izglasale 8. marta 1999.godine i da ovaj dokument obavezuje sve države da unapređuju i primenjuju sva ljudska prava i slobode.

“Ćutanje crnogorskih državnih institucija svih ovih godina je bilo dosljedno i permanentnona čak i onda kada smo kao aktivistkinje prijavljivale slučajeve nasilja nad nama nadležnim institucijama. Ćutanje institucija je obilježilo i sve prijetnje i verbalne napade na braniteljke ženskih ljudskih prava po pitanju: rodnih stereotipa , zastrašivanja, nipodaštavanje našeg rada i društvenog doprinosa i uloge aktivizma, seksističke ,mizogene, fašističke i klerofašističke verbalne napade od strane radikalnih i ekstremističkih pojedinaca i grupa”, navodi se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content