Peti Wild Beauty Art od 16. jula do 14. avgusta

Piše: Objavljeno: 06/06/2023
featured image

Foto: Mediabiro

Peti Wild Beauty Art održaće se od 16. jula do 14. avgusta i predstavljaće tačku spajanja tri važne grane za Crnu Goru: kulturu, ekologiju i turizam.

Pod sloganom All for One, One for All koji je poslužio i kao moto za kreiranje narativa slavnih musketara u njihovoj borbi za vrlinu, slobodu i pravdu – tokom gotovo mjesec dana festivala smjenjivaće se vrhunski umjetnici različitog muzičkog izraza i žanra, sa vizuelnim sadržajem i temama iz domena ekologije. Program će imati muzički, vizuelni i ekološki aspekt, piše Mediabiro.

Generalni i umjetnički direktor Wild Beauty Art festivala Ratimir Martinović kazao je da Wild Beauty art ima za cilj da umjetnički „oživi“ i kulturnim sadržajem sa punim poštovanjem i obzirom, pažljivo selektovanim programima dopuni mjesta koja su prepoznata kao predjeli posebne ljepote.

„Sigurni smo da ćemo i kroz ovaj festival nastaviti doprinositi pozitivnoj promjeni, razvoju i podršci kulturne, ekološke i turističke ponude naše države, mijenjajući istovremeno i svijest domicilnog stanovništva o važnosti svih ovih elemenata na našem putu ka elitnom društvu prosperitetnih nacija,” istakao je Martinović.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je glavni pokrovitelj manifestacije za koju je izdvojeno osamdeset hiljada eura. Ministar Goran Đurović kazao je da Wild Beauty Art festival predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u promociji Crne Gore kao turističke destinacije a posebno grada Žabljaka koji tokom ovog festivala “diše” kulturu punim plućima i turistima i domaćem stanovništvu priređuje svjetski doživljaj.

“Ministarstvo podstiče i daje punu podrušku unapređenju manifestacionog turizma putem kojeg se na najlakši način može doći do ostvarenja ciljeva koji su definisani strateškim dokumentima razvoja crnogoroskog turizma. Pri tome se posebno misli na stvaranje cjelogodišnjeg turističkog proizvoda tj. pospješivanje održavanja manifestacija u periodima prije i poslije glavne turističke sezone,” kazao je Đurović. 

Branko Mitrović, izvršni direktor kompanije One Crna Gora, koja je već drugu godinu generalni sponzor manifestacije, kazao je da će pored finansijske podrške One tokom jula i avgusta, obezbijediti slobodnu Wi-Fi zonu u centru Žabljaka.

“Baš kao što smo kroz saradnju sa Crnogorskim olimpijskim komitetom postali Olimpijska mreža Crne Gore, kroz saradnju i podršku ovom važnom i prvenstveno kulturnom događaju želimo da postanemo Kulturna mreža Crne Gore. Saradnja sa Wild Beauty Art Festivalom je dio naše vizije da budemo više od telekomunikacione kompanije. Želimo da budemo prisutni u različitim sferama društva podržavajući sport, kulturu i vrijednosti koje nas čine boljom zajednicom,” kazao je Mitrović. 

Ram za festivalski muzički program je povjeren uglednim ansamblima iz okruženja: 16. jul će označiti početak koncertom na Ribljem jezeru jednog od najuglednijih orkestara iz ovog kraja Evrope -Zagrebačkim solistima, koji ove godine obilježavaju 70 godina postojanja. Za kraj festivala na Trgu durmitorskih ratnika 13. avgusta je planiran koncertBilje Krstić iBistrik orkestra.Pored ovih umjetnika, planirani su još i nastupi velikog Državnog omladinskog džez orkestra iz Njemačke, KlapeCambi iz Zagreba, vokalnog ansambla Collegium+ iz Beograda.

Muzičarima iz Crne Gore festival uvijek posvećuje posebnu pažnju: violinistkinja Milica Žugić i harfistkinja Branka Pejović nastupiće na zajedničkom koncertu, dok je planirano da sopranistkinja Sara Jovanović sa kamernim orkestrom izvede kantatu Apolon i Dafne. Violinistkinja Dina Kukalj će se predstaviti na koncertu kamerne muzike sa svojim kolegama izvodeći muziku baroka, a na štajerskoj harmonici će svirati Austrijanac Jakob Štajnkelner. Monodrama Ilijada iz SAD-a, koja spaja poznatog njujorškog pozorišnog glumca Džona Taftsa (John Tufts) i ruskog violončelistu Dmitrija Prokofjeva biće izvedena 2. avgusta, a za najmlađe su predviđena dvije opere za djecu. Takođe, nastaviće se nastupi uličnih svirača koji će svojim umijećem dati poseban štimung na različitim lokacijama.

Vizuelni program podrazumijeva međunarodni konkurs dizajna plakata na temu Ekološka država, koja je upravo na Durmitoru proglašena davne 1991. godine. Selektovani biće predstavljeni u završnici festivala u centru Žabljaka, kada će biti dodijeljene nagrade za najbolje rangirane dizajnere. U okviru festivala biće predstavljena i u regionu odlično ocijenjena knjiga crnogorskog autora i novinara Vuka Martinovića, Ključevi dobra i zla.

Kroz Durmitorske razgovore, koje će voditi magistarka zaštite životne sredine Vanja Krgović-Šarović, festival će posebnu paćnju posvetiti pitanjima ekologije i očuvanja životne sredine. 

Festival će ispoštovati ovogodišnju odluku Agencije o zabrani izvođenja programa umjetničke muzike na Crnom jezeru tj. u zoni Nacionalnog parka, i najveći dio programa realizovati na drugim lokacijama. Istovremeno, festival će inicirati razgovore na teme – za koga postoje i u kojoj mjeri se mogu koristiti nacionalni parkovi, u želji da se prepozna višeslojnost ove tematike sa ciljem definisanja opravdanosti, svrsishodnosti, koristi, potreba i potencijalnih zloupotreba različitih aktera u korišćenju javnih predjela posebne ljepote, značajnih i rijetkih prirodnih pojava.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)