Pet kineskih giganata najavilo odlazak sa Njujorške berze

Piše: Objavljeno: 15/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Pexels

Najveće kineske državne kompanije, njih pet, najavile su planove za izlazak sa Njujorške berze, pošto su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina u klinču po pitanju sporazma koji bi omogućio američkim regulatorima da kontrolišu revizorske izvještaje kineskih preduzeća.

Namjere da napuste Wall Street objavile su kompanije “China Life Insurance”, “Petro China” i korporacija “China Petroleum & Chemical”, kao i proizvođač aluminijuma “Aluminium of China” i “Sinopec Shanghai Petrochemical” prenosi rtcg.me.

SAD i Kina se već dvije decenije prepiru oko omogućavanja američkim inspektorima pristup dokumentima o reviziji kineskih kompanija. Pregovarači tek treba da postignu dogovor za koji je Kongres SAD postavio rok do 2024. godine, kako bi se inicirale kompanije čiji izvještaji nijesu usklađeni s američkim računovodstvenim propisima.

Kontinentalna Kina i Hong Kong su jedine dvije jurisdikcije u svijetu koje ne dozvoljavaju inspekcije američkom Odboru za nadzor nad računovodstvima preduzeća kojima se trguje na berzi, pri čemu tamošnji zvaničnici kao razlog navode zabrinutost za nacionalnu bezbjednost i povjerljivost podataka.

Kineska Komisija za hartije od vrijednosti saopštila je da se planovi o delistiranju sa Njujorške berze zasnivaju na kompanijskim poslovnim zabrinutostima.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) je odbila komentar.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content