PES: Predložićemo sedmočasovno radno vrijeme

Piše: Objavljeno: 02/05/2023
featured image

Skraćenje radnog vremena sa 40 na 35 sati biće prva reforma koja će biti predložena Socijalnom savjetu odmah po formiranju nove Vlade, nakon izbora, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

“Evropom sad 2.0 predlaže se skraćenje punog radnog vremena sa 40h na 35h nedeljno. Nakon uspješne implementacije programa Evropa sad 1.0 i podizanja životnog standarda građana, kako bi se dodatno unaprijedio kvalitet života zaposlenih Evropa sad 2.0 predlaže uvođenje sedmočasovnog radnog vremena”, navodi se u saopštenju PES-a.

Navode da im podaci govore da zaposleni u Crnoj Gori imaju jednu od najdužih radnih nedjelja u Evropi i to u prosjeku preko 42 sata, što je, kako dodaju, više u odnosu na prosjek EU zemalja za čak 6 sati nedjeljno.

“Prema podacima Eurostata za 2021. godinu zaposleni u zemljama EU u dobi od 20-64 godine radili su u prosjeku 36,4 sata nedjeljno, a taj broj varira od 32,2 sata u Holandiji, 33,7 sati u Austriji do 40,1 sat u Grčkoj. Kada uzmemo u obzir kategoriju zaposlenih u privatnom ili javnom sektoru, a isključimo preduzetnike odnosno one koje ostvaraju dohodak od samostalne djelatnosti taj prosjek u EU je još niži i iznosi 35,6 sati nedjeljno”, kazali su.

Napominju da brojne studije, istraživanja i probne primjene modela u praksi pokazuju višedimenzionalne benefete implementacije skraćenog radnog vremena, a koji se prije svega odnose na uspostavljanje balansa između poslovnog i privatnog života, pozitivan uticaj na zdravstveno stanje pojedinca i u krajnjem na smanjenje troškova javnog zdravlja, povećanje produktivnosti i efikasnosti, ali i rast profita poslodavaca.

Iz PES-a objašnjavaju da predložena refroma u Crnoj Gori obuhvata sve sektore, uz uvažavanje i poseban tretman određenih sektora, ali i različitih kategorija zaposlenih i onih koji obavljaju samostalnu djelatnost.

“Kako je ovo tema koja je vezana direktno za sve socijane partnere, odmah po formiranju nove Vlade, nakon izbora, ovo će biti prva reforma koja će biti predložena Socijalnom savjetu na kojem bi zajednički udruženja sindikata, poslodavaca i države razgovarali i o svim benefitima ova reforme i usvojelili je na dobrit svih. Jedan sat manje je ustvari jedan sat više!”, poručili su iz PES-a.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content