Penzionerka mora da plati 1.830 eura kazne zbog neprijavljenog sendviča na granici

Piše: Objavljeno: 27/11/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Penzionerka sa Novog Zelanda ponijela je sa sobom sendvič sa piletinom u Australiju, ali je zaboravila da kaže graničnoj kontroli da je sa sobom imala i meso, zbog čega će nakon godinu dana procesa pred australijskim sudom morati da plati kaznu od 3.050 australijskih dolara (1.830 eura).

Australija ima vrlo stoga pravila uvoza mesa, zbog čega turisti često plaćaju paprene kazne.

Činjenicu da je zabranjeno unošenje sendviča sa piletinom u zemlju bez uvozne dozvole, zauvijek će pamtiti 77-godišnja Džun Armstrong sa Novog Zelanda, pošto je morala da plati visoku kaznu od 3.050 australijskih dolara (1.830 eura) za ovo, prenosi rtcg.me.

“Svi kojima pokažem iznos su zapanjeni. Oni jednostavno ne mogu da vjeruju“, prokomentarisala je ona.

Kako je novozelandskim medijima opisala 77-godišnja žena, uložila je žalbu na kaznu. Istovremeno je medijima rekla da zna da je sendvič trebalo da prijavi graničnoj kontroli, ali da je potpuno zaboravila na to, piše Business Insider.

Pošto ona i njen suprug nemaju visoke penzije, odlučila je da uloži žalbu, po savjetu osoblja, i poslala pismo Australijskom odjeljenju za poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo.

Ali pola godine je dobijala samo automatske odgovore. Prvi pravi odgovor iz ministarstva je stigao tek sada, kada su mediji kontaktirali ministarstvo. Ona je osuđena u maju.

Portparol australijskog ministarstva objasnio je da je Armstrong morala da ima uvoznu dozvolu.

“Za meso važe izuzetno strogi uslovi uvoza koji se mijenjaju u zavisnosti od izbijanja bolesti”, rekao je portparol.

On je dodao da su kazne za uvoz obično negdje između 4.100 i 6.260 australijskih dolara (2.470 do 3.770 eura). Na osnovu njihovog odgovora, žalba će najvjerovatnije biti odbačena.

U Australiji se često dešava da putnici budu kažnjeni na aerodromima zbog uvoza neovlašćenih stvari. U avgustu je jedan od putnika morao da plati kaznu od oko 1.000 eura zbog uvezenog automobila. Prošlog avgusta, čovjek je morao da plati 1.700 eura za donošenje sendviča sa Balija, baš kao i Armstrong.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content