Penzioneri sa najnižim penzijama u oktobru primiće još 450 eura razlike

Piše: Objavljeno: 06/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

V.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić kazao je da će prenzioneri sa najnižim penzijama primiti razliku uz septembarsku penziju, a ona će biti isplaćena 20. oktobra i iznosiće 450 eura.

On je u Emisiji “Link” naveo i da će od 1. septembra najniža penzija iznositi 253 eura.

Navodi da su bili u obavezi izmjenama zakonskih propisa, da u ovoj godini izvrše tri redovna usklađivanja penzija, i dva vanredna usklađivanja penzija, piše rtcg.me.

“Prvo redovno usklađivanje penija je bilo 1. januara i ono je bilo u iznosu od 2,13 odsto, dok je drugo bilo 1. maja i ono je bilo u iznosu od 8,15 odsto”, kazao je on.

Kako je kazao, na sljedećoj sjednici Upravnog odbora koja je zakazana za četvrtak donijeće se odluka o usklađivanju najniže penzije za 36 odsto, a u sklopu te odluke donijeće se i odluka o vanrednom usklađivanju penzija od 1. septembra za 10 odsto.

“To znači da će penzija koja je na dan 31.12 prošle godine iznosila 147 eura, sada biti 253 eura”, poručio je Aligrudić.

Preko 40.000 prenzionera će primati najniže penzije

Fond PIO će biti u obavezi da donese preračun penzija za preko 25 hiljada prenzionera.

“Znači moraćemo da uradimo rješenje za sve njih, to su svi oni čija je penzija veća za recimo jedan cent od najniže penzije na dan 1. januar ove godine, odnosno svi oni penzineri čija je penzija za jedan cent manja od ove koja će sada iznositi 253 eura”, poručio je on.

Aligrudić je kazao da zbog primjene retroaktivnog povećanja od 35 odsto u obavezi su da za sve penzionere koji su imali nižu penziju od 220 eura, da im obračunaju razliku od prvog januara.

“Svi penzioneri sa najnižim penzijama, primiće razliku od 1. januara, znači za septembar mjesec, a ona će biti isplaćena 20.oktobra u iznosu od 450 eura”, kazao je on.

Dakle, kako je poručio, svi oni sa najnižim penzijama primiće razliku uz septembarsku penziju, znači 20. oktobra primiće još 450 eura razlike.

Za te potrebe, ističe, će biće potrebno 16 miliona eura.

Aligrudić kaže da tih sredstava za sada ima, ali moraće da se radi rebalans zbog isplata narednih penzija, jer sada je povećan iznos za penzije. 

Konkurisaće za direktora Fonda PIO 

Upravni odbor Fonda PIO donio je, kako je kazao, odluku da se raspiše konkurs za novog direktora te institucije.

Odluka će biti potpisana ove sedmice. Aligrudić je istakao da će konkurisati i da se nada da će biti izabran.

Fond PIO, poručuje, mora brinuti o svim penzionerima, pored zakonitosti mora biti prisutan i sistem paravilnosti.

Trude se, kaže, se da taj princip pravilnosti prošire na sve penzionere u Crnoj Gori i da budu u obuhvatu socijalnih davanja.

“U prošloj godini u dvije tranše i u ovoj godini u martu mjesecu Fond PIO i nadležno ministarstvo Vlade Crne Gore podijelila je preko penzija preko 9 miliona jednokratne pomoći, ne samo zbog korona krize nego i zbog niskih penzija”, kazao je on.

Aligrudić je naglasio da navijaju za svaki predlog koji bi išao za poboljšanje životnog standarda penzionera i za povećanja penzija, ali da moraju da vode računa o realnim mogućnostima budžeta Crne Gore.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content