Pedijatri aktivnije da učestvuju u kampanji protiv HPV virusa

Piše: Objavljeno: 31/01/2024
featured image

Foto: IJZCG

U mnogim opštinama u Crnoj Gori izostalo je aktivno kontinuirano pozivanje roditelja i preporučivanje vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) za ciljnu grupu od 9 do 14 godina pri svakoj posjeti pedijatru, ocijenio je u razgovoru za Portal RTCG specijalista epidemilog u Institutu za javno zdravlje dr Milko Joksimović. Ovo se kaže, treba promijeniti, ako želimo dobre rezultate u borbi protiv raka grlića materice.

On je više puta naglasio da je i pored velikog broja kampanja, apela i vakcine protiv HPV koja je, kako ističe, izuzetno učinkovita, poraz za društvo da Crna Gora ima najveću stopu obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi.

Razlike među domovima zdravlja su velike 

Joksimović saopštava da su pojedini domovi zdravlja sjajno uradili posao kada je u pitanju promocija značaja vakcine protiv HPV-a, dok neki nažalost nijesu to učinili, što se, kaže on, jasno vidi po rezultatima.

Istakao je da su objektivni razlozi za to što u pojedinim domovima zdravlja nema dovoljno pedijatara.

“Dok je od strane drugih izostao aktivan angažman i sinergija između menadžmenta, izabranih doktora za djecu i izabranih ginekologa. Dakle, prostora za napredak ima mnogo, a fokus mora biti na ojačavanju relacije izabrani ljekar – roditelj, jer sva iskustva govore da je za odluku o vakcinaciji najvažnija snaga preporuke izrečena u direktnoj interpersonalnoj komunikaciji između zdravstvenog radnika kome roditelj vjeruje i roditelja”, pojasnio je Joksimović.

Da je uloga ginekologa značajna, smatra i dr Jelena Miranović koja za Portal RTCG ističe da se mlade djevojke itekako odazivaju na skreening program koji se sprovodi u ambulantama izabranih ginekologa.

“Sve žene koje su po godinama starosti u grupi za skreening se i prilikom redovne posjete upute o znacaju uzimanja HPV brisa i moramo primijetiti da je sve veći broj mladih djevojaka koje dolaze ne preventivne preglede” kazala je Miranović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content