Pakistanke zahtijevale prava na Dan žena

Piše: Objavljeno: 08/03/2024
featured image

Foto: Beta/AP

Stotine žena demonstrirale su u Pakistanu danas, na Međunarodni dan žena, zahtijevajući svoja prava.

Pakistanke su u velikim gradovima osudile unzemiravanje kojem su izložene na ulicama, prinudni rad i mali broj žena u Parlamentu.

Na izborima u februaru samo je 12 žena izabrano za poslanice, od kojih većina žena zahvaljujući tome što je po Ustavu od ukupno 336 mjesta u Parlamentu, za žene rezervisano 60 za koja se ne glasa direktno.

“Suočavamo se s raznim vrstama nasilja: fizičkim, seksualnim, kulturnim, s dječijim brakovima, uznemiravanjem na poslu, a u Pakistanu postoji kultura nekažnjivosti”, rekla je Farzana Bari, glavna organizatorka skupa u Islamabadu, prenosi rtcg.me.

Konzervativne vjerske grupe u toj zemlji obično kritikuju skupove žena kao “uvozne zapadne”, a danas su u Lahoru i Karačiju priređena i dva “kontra-skupa” na poziv islamista.

U Pakistanu, vrlo konzervativnoj i patrijarhalnoj zemlji, samo 21 odsto žena radi i manje od 20 odsto seoskih djevojčica pohađa srednje škole – kažu UN.

Veliki dio pakistanskog drušva funkcioniše po strogom “kodeksu časti” koji upravlja životom žena – bilo da se radi o pravu da izaberu supruga ili da imaju djecu ili da studiraju. Zbog “pitanja časti” muškarci godišnje ubiju stotine žena.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content