Pad inflacije u Velikoj Britaniji na 6,8 odsto

Piše: Objavljeno: 17/08/2023
featured image

Foto: Pixabay

Inflacija u Velikoj Britaniji je u julu pala na 6,8 odsto sa 7,9 odsto koliko je iznosila u junu, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku te države.

Glavni razlog pada inflacije su smanjene cijene energenata 1. jula i usporena stopa po kojoj su cijene hrane rasle, iako su namirnice i dalje oko 15 odsto skuplje nego prije godinu dana. I pored pada cijena, trgovci se i dalje suočavaju sa višim računima za plate i transport, pa su često kupci ti koji to plaćaju.

Inflacija je dostigla maksimum od 11,1 odsto u oktobru prošle godine, prenosi rtcg.me.

S obzirom da je inflacija i dalje daleko od dva odsto, koliko iznosi obećani cilj države, većina analitičara očekuje dalji rast stope u septembru i ostaje sumnja u sposobnost Vlade da obećano dostigne.

Glavni sekretar Ministarstva finansija Džon Glen izjavio je da je jučerašnja najava stope inflacije pokazuje veliki napredak, ali i da je inflacija i dalje previsoka.

On je rekao da je Vlada “na pravom putu” da postigne svoj cilj da prepolovi inflaciju ove godine i da se, iako se suočava sa “masovnim pozivima” da potroši novac, uzdržava od toga.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak kaže da pad inflacije pokazuje da plan njegove vlade funkcioniše.

“Kao premijer odlučan sam da izgradim bolju ekonomiju i bolju zemlju za vas, vašu djecu i vaše unuke. To počinje sa suzbijanjem inflacije. A jutrošnje vijesti pokazuju da plan funkcioniše. Ako se držimo plana koji sam postavio, uradićemo to”, rekao je on.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content