Pad indeksa

Piše: Objavljeno: 24/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom jer se ulagači plaše daljeg agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), dok rast američke ekonomije usporava.

Dow Jones pao je 0,47 odsto, na 32.909 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 odsto, na 4.128 poena. Nasdaq indeks ostao je nepromijenjen na 12.381 bod.
Nakon oštrog pada u ponedjeljak, i u drugom danu ove sedmice indeksi su oslabili, ali znatno blaže nego dan prije, prenosi SEEbiz.

Ulagači su oprezni jer se očekuje dalje povećanje kamatnih stopa Fed-a.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od marta podignuo kamate 2,25 postotnih bodova, a nitko ne sumnja da će ih dodatno povećati i u septembru.

Pitanje je, međutim, hoće li kamate povećati 0,5 ili 0,75 postotnih bodova.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje govor predsjednika Feda Jeromea Powella u petak na konferenciji centralnih bankara u Jackson Holeu.

Nedavno su podaci pokazali da je inflacija u julu blago pala s najviših nivoa u 40 godina, pa su se ponadali da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u podizanju kamata.

Međutim, niz čelnika Feda upozorio je da treba još puno toga učiniti kako bi se suzbila inflacija.

„U komentarima čelnika Feda vidi se da je moguće da će centralna banka i u septembru podići kamate 0,75 postotnih bodova. Tržište se plaši da će Powell ponovno oštro nastupiti”, kazao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast privrede, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom na to da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnom nivou.

Na dalje slabljenje najveće svjetske ekonomije ukazali su objavljeni podaci o padu poslovnih aktivnosti u avgustu, drugom mjesecu zaredom, posebno u uslužnom sektoru jer je potražnja oslabila zbog visoke inflacije i zaoštravanja finansijskih uslova.

Nakon oštrog pada u prvoj polovini godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 odsto od sredine juna. Međutim, čini se da je ljetni oporavak završen jer su prošle sedmice cijene dionica pale, nakon snažnog rasta četiri sedmice zaredom.

Od početka godine S&P 500 u minusu je oko 13, a Nasdaq indeks više od 20 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 odsto, na 7.488 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,27 odsto, na 13.194 boda, a pariski CAC 0,26 odsto, na 6.362 boda.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content