Pad cijene zarobio 300 tona malina u hladnjačama na sjeveru CG

Piše: Objavljeno: 26/12/2022
featured image

Foto: Pixabay

Pad cijene maline na evropskom tržištu “zarobio” je tri stotine tona crvenog zlata u hladnjačama na sjeveru Crne Gore, kazao je predsjednik udruženja “Malina Polimlja” Andrija Delić.

“Ukoliko država ne subvencioniše otkupljenu malinu, barem euro po kilogramu ili ne pomogne da se pronađe kupac u regionu ili Evropi, vlasnicima hladnjača prijeti bankrot dok proizvođači koji nijesu naplatili malinu neće moći pripremiti narednu proizvodnu sezonu”, istakao je Delić.

Hladnjačari su na početku otkupa isplaćivali malinu po 4,30 eura za kilogram, danas je cijena prepolovljena, a rastu troškovi skladištenja, kaže Delić i objašnjava da je malina u Evropskoj uniji proglašena za luksuznu robu i da se uvozi iz Ukrajine, piše rtcg.me.

“Crnogorska malina prodaje se, uglavnom,posredstvom velikih hladnjačara iz Srbije kojima je zaustavljen izvoz i tako svi ispaštamo”, kažu u Udruženju.

Udruženje -Malina Polimlja- okuplja devedeset proizvođača dok ih je u Bijelom Polju više od 500 kojima je malinarstvo jedini prihod.

“Situacija je katastrofalna”, ocjenjuje Delić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content