Pad cijena nafte

Piše: Objavljeno: 03/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

 Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 77 dolarapod pritiskom zabrinutosti trgovaca za kinesku potražnju i bojazni da bi centralne banke vodećih privreda mogle odgoditi ublažavanje uslova finansiranja.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila niža 1,4 dolara nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 77,3 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u minusu 1,85 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u petak trgovalo po 1,59 dolara nižoj cijeni, od 72,23 dolara. U četvrtak je zaključio trgovanje u minusu 2,03 dolara, piše seebiz.

Tržišta je u četvrtak poljuljalo zatvaranje velike rafinerije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja prerađuje 435 hiljada barela dnevno, zbog problema u snabdjevanju strujom.

U petak pažnja se ponovo preusmjerila na monetarnu politiku vodećih ekonomija. Trgovci procjenjuju kada bi centralne banke mogle sniziti kamatne stope, što bi podstaklo privredu i potražnju za naftom.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) zadržala je ove sedmice kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, a predsjednik Jerome Powelle rekao je u srijedu da će ih u narednim mjesecima početi snižavati.

Na kraju sedmice ulagači su se bojali da bi Fed mogao odgoditi tu odluku nakon što je izvještaj ministarstva rada pokazalo stabilan tempo zapošljavanja u januaru.

I zvaničnik Evropske centralne banke izjavio je u petak da ne bi trebalo žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa.

Na početku sedmice tržišta je uznemirio nalog suda u Hong Kongu o likvidaciji prezadužene kineske nekretninske kompanije Evergrande. Građevinski sektor čini otprilike četvrtinu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pa bi produbljivanje krize na tržištu nekretnina moglo zakočiti ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

Na kraju sedmice bojazni je produbila procjena Međunarodnog monetarnog fonda da će kineski ekonomski rast u ovoj godini usporiti na 4,6 odsto i na oko 3,5 odsto u medijanu do 2028.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 2,53 dolara, na 80,46 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content