Pad britanske ekonomije u drugom kvartalu

Piše: Objavljeno: 14/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Ekonomija Velike Britanije pala je u drugom tromjesečju, a rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju zemlju.

Službene brojke objavljene u petak pokazuju da se bruto domaći proizvod (BDP) smanjio 0,1 odsto tromjesečno u druga tri mjeseca ove godine, što je manje od pada od 0,3 odsto koji su očekivali analitičari.

To dolazi nakon što je BDP porastao 0,8 odsto u prvom kvartalu ove godine, prenosi rtcg.me.

Prošle sedmice je Banka Engleske upozorila da očekuje da će britanska ekonomija u četvrtom tromjesečju ući u najdužu recesiju od globalne finansijske krize. U međuvremenu se predviđa da će inflacija u oktobru dostići vrhunac iznad 13 odsto.

Mjesečne procjene pokazale su da je BDP pao 0,6 odsto u junu, manje od konsenzusnih predviđanja od 1,3 odsto, ali manje od revidiranog rasta od 0,4 odsto u maju.

“Britanski rast stagnira, jer se ekonomija suočava sa izazovima zbog ozbiljnog pada realnog dohotka usred povišene inflacije i viših kamatnih stopa,” rekao je Hussain Mehdi, makro i investicijski strateg u HSBC Asset Management.

On je dodao da će biti teško da se izbjegne recesija, posebno s rizicima rasta cijena energije koji idu u zimu.

Predviđa se da će gornja cijena energije u Velikoj Britaniji dostići 4,27 hiljada GBP ili 5,19 hiljada dolara, prema konsultantskoj kući Cornwall Insight, što bi milione domaćinstava ostavilo u nevolji s plaćanjem računa.

Međutim, usprkos makroekonomskim vjetrovima, HSBC podupire britanske dionice s velikom tržišnom kapitalizacijom kako bi ove godine nastavile nadmašivati rezultate s obzirom na izloženost robe, vrijednosti i obrambenom sektoru.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content